A Delfinek is pecáznak

2012. október 30. - Címkék:

1939 előtt nem volt egy olyan általánosan elfogadott szervezet, ami összefogta volna az óceánok sport célú horgászait. A klubbok saját etikai kódexeik irány elveit követették, ami sok vitára adott okot bizonyos térségekben.

Néhány összecsengő szabályon kívül nem sok közös volt az elképzeléseikben, ezért igazából a kényszer szülte, hogy létrehozzanak egy szervezetet, amely összefogja, koordinálja és egységes horgászati szabályokat állít fel az óceánok pecásainak. Egy Michael Lerner által vezetett Ausztrál és Új- Zéland vizeinek felfedezésére irányuló horgász túrán fogalmazódott meg az IGFA alap ötlete. American Museum of Natural History jelentős szerepet játszott a megalakulásban.

Érdekessége, hogy a szervezet első ténykedései között volt, hogy szembe fordult az addigi irányelvekkel, amit leginkább a felszerelés gyártók és forgalmazók alakítottak ki a saját érdekeiket kiszolgálandó. IGFA működése eleinte többek között ezért sem nem volt zökkenő mentes, de a kitartó munka és a tudományos és szakmai hozzáállás meghozta a várt eredményt. Folyamatosan növekvő és fejlődő világ méretű szervezetté nőve ki magát. Mostanában persze már nem akkora a jelentősége egy ilyen lépésnek, hiszen annyi a szövetség az egyesület és a klub világszerte, hogy Dunát lehetne vele rekeszteni, de ez akkoriban komoly előrelépés volt a tengeri sporthorgászatban.

Az IGFA minden évben olyan rendezvényeket is szervez, ami nem a nagyvilágnak, hanem a helyi közösségeknek nagyon fontos. Alapítványok, szociális intézetek munkáját is segíti, amellett hogy természetesen a horgászat a fő irányelv. Egy ilyen rendezvény keretein belül saját múzeumukat körbevevő vízen rendeztek gyerek napot. A megmozdulás vonzotta a ifjúságot mint a mágnes, hiszen a szervezet elérte, hogy a Miami Delphins (NFL) játékosai legyenek a gyerekek házigazdái.
Nem kell valami hatalmas fesztiválra gondolni, ez egyszerűen csak egy busznyi boldog srácról szólt, akik olyan sztárokkal pecázhattak és tölthették együtt a napot, amiről addig csak álmodtak. (Az amerikai foci és így a Miami játékosai olyan népszerűségnek örvendenek az USA-ban, mint a pop világsztárjai.)

Magyarországon is vannak olyan kezdeményezések, amik fő tevékenységüknek tekintik a gyerekek és a horgászat összepárosítását.
Ilyen a Horgászati Kultúráért Egyesület is amely 2011-ben jött létre. Az egyesület elnöke a népszerű színész, Trokán Péter.
Többek között az ifjúság kulturált horgászatra való oktatását és nevelését nagyon fontosnak tartják.Várnak minden olyan horgász, természetbarátot és környezetvédőt, aki hajlandó szövetségre lépni a magyar horgászati kultúra és etika fejlesztésére, megőrzésére, a veszélyeztetett és őshonos halfajok védelmére!

hokegy.hu