A horgászat nem vadászat!

2012. január 25. - Címkék:

Sokan, többek között mi is használjuk az a kifejezést, hogy halakra vadászni, de sajnos egyre többen vannak az olyanok, akik ezt szó szerint értik! A szigonyos horgászat elég ősi halfogási technika, amit évezredeken keresztül használtak a táplálékhalak megszerzésére.
A furcsa az, hogy pont a világ civilizáltabb részének mondott oldalán, ezt az amúgy viszonylag eredményes halfogási módszert a mai napig űzik, sőt bizonyos körökben egyre jobban terjed.

Két változatban pusztítják ilyesféle módszerekkel a hal állományt. Az egyik a hagyományos búvár és szigony párosítás, míg a másik a “hobbi” a hal íjászat. Persze ez utóbbi sem új formája a halak leölésének, csak erre is annyi szükség van mint a korábban említett szigonyos technikára, a világon semmi.

Én kerek-perec kimondom, haragszom azokra, akik sportból ölik meg az élőlényeket, legyen az pikkelyes vagy bundás!

Főleg azok szúrják a szemem, akik szobadíszt, vagy kutyavacsorát csinálnak az elejtett prédából.
Lehet engem ezért utálni, de akkor is ez a véleményem. Én még Winettou történeteken kívül sosem hallottam olyanról, hogy valaki egy szál késsel ment volna grizlire vadászni… mert az fair menet lenne.
De maradjunk a halaknál és azoknál,akik a halakra vadásznak!

A legnagyobb baj az ezzel, hogy nem adnak esélyt arra ezek az emberek, hogy az adott élőlény, élő lény maradjon. Peca közben, ha kifogsz egy méret korlát közeli halat, akkor nem kell a szem mértékedre hagyatkozni, mert ott centi.
Amennyiben kicsi ,vagy csak egyszerűen szeretnéd visszaengedni, bármikor megteheted. Míg egy szigonnyal, vagy egy íjjal keresztbe átlőtt halat már utólag méricskélni teljesen felesleges.
Szerencsére itthoni példát még nem hallottam, az ilyen típusú hal vadászatra, de szerintem csak az én nem vagyok elég jól tájékozott…

Nagy élvezettel pusztítják íjász módszerrel halat az Egyesült Államokban. Ott az aligátor hal a leginkább veszélyeztetett, mert az emberek (alaptalan) ellenszenve okán örömmel hányják őket nyílhegyre. Mérete okán nehezen tud a keresőlámpák pásztázása elől rejtve maradni, így az esélyei nem túl jók. A populáció statisztikái nagyon gyors fogyatkozást mutatnak, ami persze nem csak az íjászok számlájára írható, mert sajnálatos módon ezeket az óriás és furcsa halakat pusztítják minden elérhető módszerrel. Közkedvelt egyébként a sörétes puskás hal vadászat is. Ez aztán végképp csak arról szól, hogy pusztítsunk…

De ennél sokkal közelebbi, orosz és volt szovjet országokban is dívnak e nem éppen humánus halfogási módszerek. A példák azt mutatják, nem elszigetelt kis vadász csoportokról, vagy játszadozó tinikről lenne szó.
A ponty és a hasonlóan nagy testű, általában békés halak azok, amik leginkább a célkeresztbe kerülnek.

Lévén, hogy nem a karibi térség “Moszkva” és környéke, megteszi egy egy tó is, ha az ember úgy szigonyozna egyet hirtelen.
Azt pontosan nem tudom, és nem is nagyon akarom tudni, hogy ez miképpen szabályozott módja a halfogásnak, de attól tartok, hogy van rá kiskapu, vagy van az a pénz.

A szigonypuskák között is vannak igen komoly darabok, mára ezekből is gyártanak mindenfélét, az igényeknek megfelelően.

Ezek már nem a Cousto féle szerkezetek, hanem precíz fegyverek, amiket a közeg ellenállás szabályaihoz mérten terveztek. A számszeríjak komoly arzenálja vásárolható meg akármelyik fegyver, vagy szakboltban. Ezek a berendezések nagyon drága és komoly eszközök, amik nem akárki kezébe valók. Egy számszeríj vagy egy komolyabb szigony puska simán átlő egy embert is, nem hogy egy halat.

A vadászokat és a horgászokat sokszor veszik egy kalap alá, talán pont az ilyen és ehhez hasonló dolgok okán. Én nem mondom, hogy a horgászat nem okoz kárt a halak egészségében, de azért ez mégis csak más, hogy ha a tevékenységünk sikere maga a pusztítás.

A vadászat mint olyan, tőlem nagyon távol álló dolog, így elfogult vagyok. Amondó vagyok, hogy ha valaki megöl egy élőlényt, akkor azt okkal tegye, ne pedig kedvtelésből.
Ennek ellenére belátom, hogy vannak olyanok akiknek ez fontos. Mindenki azt tesz, amit csak a törvények és a zsebe enged, de én mondjuk nagyon morcosan tudnék csak nézni, ha valaki a Balatonból úgy kecmeregne ki, hogy egyik kezében egy pár béka talp, míg a másikban egy szigony puska és egy átlőtt ponty.
Talán egy éve láttam egy videót, amiben sarlóval igyekeztek “emberek” egy áradó befolyónál halakat fogni… sikerrel…

ez is egy halfogási módszer… (?!)

A képsorok a nyugalom megzavarására igen alkalmasak!