Csak elvakult pergetőknek

2012. szeptember 29. - Címkék:

Márkus Lászlónak, a Madách Színház híres színészének volt egy klasszikus kabarészáma, amelyben szétszedett egy fotelt, miközben egyfolytában azt kérdezgette: „Mi kerül ebben a fotelben hétezer-kétszáz forintba?”
Tegyük fel most mi is a kérdést: Tessék mondani, mi kerül egy csaliban 7200 Ft-ba?

A horgászat egy költséges dolog, csak úgy mint az összes többi hobbi, amit rendesen csinál az ember. Ennek ellenére vannak olyan tételek, amin már azok is felszisszennek, akik rendesen elvannak eresztve.
A drága termékekben egy szinte mindig biztos, még pedig az, hogy MADE IN JAPAN!
Úgy látszik a szigetországok jók a pecában, mert ami a ponty horgászoknak Anglia, az a pergetőknek Japán. Rengeteg apró cikk és komplett horgász márka származik japánból, és talán mondani sem kell, hogy ezek a legnagyobbnak.
Az évek alatt aztán ezek a márkák, cégek terjeszkedtek és fuzionáltak, de az eredet mégis csak a felkelő nap országa. Ha egy valamit kéne kiemelni velük kapcsolatban, akkor az a precizitás lenne. Abban azt hiszem verhetetlenek.
Az eltúlzott európai sztereotípiák az ázsiai országban élőket némileg mulatságosnak állítják be, pedig koránt sem azok. Történelmükből, hitükből és hagyományaikból táplálkoznak, ami aztán mindenben megmutatkozik.
Ez lehetne a mottójuk, amit leginkább az öregebb generációk tartanak nagy becsben. A fiatalok nagy részét inkább vonzza a globalizált világ, mint a tradíciók. Pedig ennek a tradíciónak köszönheti a világ azokat a márkákat is, amik tökéletesítették a horgászat művészetét.

Ha csinálsz valamit, csináld jól vagy inkább tökéletesen…

Ami nem tömeg gyártásban készül szerte a világban, az továbbra is megmaradt eredeti japán. A csúcskategóriás botok és orsók nálunk a megfizethetetlen kategóriába tartoznak épp ezért. Nem is csoda, hiszen sok esetben kézi gyártásról van szó, és adott esetben ez még egyedi igényekkel is megspékelhető.
De egy minden extrát mellőző top bot ára is egy átlag magyar családfő teljes havi fizetésével egyenlő.
Hozzáteszem szerintem nem a bot ennyire drága ebben az esetben, hanem mi keresünk pofátlanul keveset. A manufaktúrában készülő termékeket sosem volt könnyű megfizetni, és nem is azoknak készül, akik minden évben új szettet akarnak maguknak venni. Szóval áldozni kell rá. Nagyon tetszetős felszerelések ezek, amiket minden horgász szívesen használna, érthető is, mert nagyon jók. Akik próbálták már ezeket a csúcs termékeket, azok tudják mekkora a különbség a tucatáruhoz képest.
A dologban egy kakukktojást találtam, és ezek a csalik. Mert míg egy tökéletes bot akár évtizedekig szolgálhatja a gazdáját, addig a csalik fogynak. A wobblerek, azok között is swimbaitek viszik a pálmát, de nem sokkal maradnak le a jerk vagy a crankbaitek sem.

Ezek a csalik könnyedén átlépik a 10.000 Ft-os, nonpluszultra kategóriát és simán kerülnek 15 ezer forintba. Akinek ez nem elég, azok egyes ritka darabokért akár kétszer ennyiért is kifizetnek az Ebayen.

De ha a felhasználást nézzük, akkor ezeket a darabokat nem nagyon értem. Pergetés közben vannak olyan csalik, amik hozzá nőnek az emberhez. Jobban megbecsüljük, óvatosabban bánunk velük és többet is használjuk, mint az összes többit.

Nekem volt egy ilyen finn, ami sajnos oda lett, nagyon bántam. Olyannyira, hogy a hideg idő ellenére átfutott rajtam, hogy gatyára vetkőzöm és megpróbálom megmenteni, pedig az ára nem is volt borsos.
Mit érezhet az ,akinek egy víz alatti tuskóban egy 15 ezer forintos csalija marad ott?

Ha van rá módom áldozok felszerelésre, de fogyóeszközre ennyit kifizetni nem volna szívem. Mivel túl sóher vagyok ahhoz, hogy ilyeneket vegyek, így nem tudom viszonyítani a lengyel vagy finn kollégáik teljesítményéhez ezeket. Tudom a feelinget meg kell fizetni, na de ennyire…

Miből vannak ezek…?

Van köztük egyedi kézzel készült művészien festett darab, amik tökéletes másolatai egy igazi pisztrángnak… nekem nem lenne szívem hozzá, hogy vízbe dobjam, mert annyira jól néz ki.

Vannak műanyag testű, szilikon borítású csalik, cserélhető farok résszel vagy tucatnyi színben… egy forinttal sem olcsóbb, mint az előző kollégája, de ez is szép.


Kattints a képre, nézd meg a többit is!

Összefoglalva vannak hagyományos és modern alapanyagokból készült csalik, amik némi túlzással már inkább művészi alkotások, mint fogyó használati tárgyak, és egyik sem olcsó. Minden elismerésem a készítőké, és nagy híve vagyok a szépség ilyen fokú megnyilvánulásának, de ezeket nem nekem találták ki.

Vagyok annyira szétszórt, hogy nem viszek wobbler szabadítót magammal, és hajlamos vagyok túldobni a bokrosok előtt.
Így azt hiszem ki kell hagynom ezeket a tökéletes japán szépségeket.

Egyszer, ha már tényleg nem lesz mit már pótolni a horgász dobozban, de csak akkor talán veszek egyet, de szigorúan dísznek, az élmény kedvéért.