Egy esernyő, ami megrengetheti a világot

2011. november 24. - Címkék:

FLW Tour Alabamai versenyén Paul Elias, akit eredményes versenyzők között tartanak nyilván egy fura kis szerkezetet varázsolt elő a csalis dobozából. Eleinte csak kétkedő tekintetek figyelték mit is csinál, de kis idő elteltével már mindenki csak őt leste.
Bevetette titkos fegyverét az Alabama Riget, amivel alapjaiban mozgatta meg a horgásztársadalmat az USA-ban.

Ez nem egy teljesen új eszköz,
csak így, ebben a formában még soha, senki nem használta,főleg nem sügér horgászathoz.
Az esernyő fém vázához igen hasonló szerkezetet, a trollingos horgászatnál régóta alkalmazzák. A lényege, hogy hajóval vontatva az említett ernyő szerűen kinyíló szerkezet végein egy-egy csalival egy kis csapat halat utánoz, így igyekeznek rábírni a ragadozókat a támadásra. Ugyan ezt az elgondolást ültették át a sügérhorgászatba, így kapták meg az említett Alabama Riget.

Andy Poss az Alabama Rig megalkotója, horgászat közben világosodott meg, amikor halak épp nem kaptak. Ez minden ősszel így szokott lenni, mert amikor a heringek összeverődve megjelennek a sügérek falánk zabagépekként ezeket a csapatokat tizedelik, és semmi más nem érdekli őket. Szerette volna hogy bizonyítson a találmánya, de ezt álmában sem gondolta volna.

A trollingos szerkezetet minden tekintetben jócskán átalakítva új anyagokat, elgondolásokat szerkesztve a forradalminak hirdetett szerelékbe.

A súja kb 3 / 8 uncia, öt fém felhasználásával készültek a tartó rudazatot, és egy műanyag “hal” fej zárja a szerkezetet. Önmagában az elképzelésben talán az a zseniális, hogy nem egy új csalit, hanem egy rendszert fejlesztettek, és az tetszőleges csalival használható.

A tervező is úgy jellemezte, hogy ő csak a lehetőséget adja a termékével, a felhasználás már csak a horgászon múlik.

“Tehetsz rá, amit csak akarsz, és vezesd olyan mélyen, amilyenen csak akarod… alakítsd a magad és a halak kedvéhez.”

Ez a mottó olyannyira megtetszett az embereknek és a horgász szakmának, hogy az addig csak elvétve látogatott termék honlapjára négy nap alatt több mint 50 ezer megkeresés érkezett. Persze ehhez az is kellett az is, hogy Paul Elias feltegye a csalit, és letarolja a mezőnyt rekord közeli eredménnyel.

Júliusban került az Alabama Rig a boltokba és idáig kellett várni arra, hogy robbanjon.

Az Alabama Rig jelenleg öt rúdas változatban kapni, de a közeljövőben más változatai is a polcokra kerülnek. Kellenek
is, mert ekkora népszerűségnek örvendő termék rég volt a piacon. Aki tehette már megvette a magáét, de aki nem volt elég szemfüles, most csak sóvároghat, mert szinte mind elkapkodták.

Poss az új fejlesztésekről nem akart a részleteket elárulni, ami érthető is az említett verseny eseményei után.

A verseny első napján Paul Elias volt az egyetlen aki használta, másnap már a többieknél is elő elő fordult egy egy darab, de mire a verseny végére szinte nem volt olyan topp 10-es versenyző aki legalább egyszer ne rakta volna fel az Alabama Riget. A neves profik sorra próbálták jobbnál-jobb, féltveőrzött csalijaikat, technikájukat, de mindenkit maga mögé utasított az esernyős csali. A legtöbb halat hatalmas sziklák és a híd pillérjei mellől akasztotta Elias, aki Manns 5 ½ hüvelykes gumit használt leginkább.

“Ebben az időszakban nagyon nehéz harapásra bírni a halakat a heringek miatt, de amúgy is egyre nehezebb az öreg halakat megfogni, mert bizony egyre kevésbé dőlnek be a csaliknak a rutinos vén sügérek. Bár gyakoroltam
vele korábban is, de igazából ezen a versenyen tapasztaltam ki én is ezt a csalit. Minden nap tanultam valamit és ötvöztem az eddigi tapasztalataimmal. Kemény verseny volt, de a csali meggyőző előnyhöz juttatott a többiekkel szemben.”

Az Alabama Rig biztosan változtat az egész sporton de azt azért még korai lenn kijelenteni, hogy alapjaiban változtatna meg mindent. Nagyon eredményesés érdekes horgászat van mögöttünk, de
egy teljes szezon után lehet elmondani igazán, hogy valami mennyire is vált be.
Az biztos, és kétség sem fér hozzá, hogy egy nagyon jó fejlesztés amiben sok lehetőség van még.

Elias csokorban össze-vissza fickándozó gumijai, akkora hullámokat gerjesztettek, hogy szakírók szerint a horgászvilág örökre megváltozhat. Volt is nagy fejvesztett rohangálás a helyszínen szponzorként jelenlevő csaligyártók között, hogy ez most mi, hogyan működik, és mi történt itt egyáltalán.

Jó móka, amikor egy új csali így jelenik meg a színen.

Valami hasonló történt korábban a Chatterbait csalikkal is. A siker megerősítette a piacot. Volt aki annyira leleményes volt, hogy felvásárolta az említett csali teljes raktárkészletét, majd a néhány dolláros csalit eladta darabonként 150 dollárért az eBay-en.

Az Alabama Rig is már elindult ezen az úton. A kézi gyártású szerkezetet egy kis műhelyben készítik, ahol most éjjelnappal dolgoznak, hogy megpróbálják valahogy az igényeket kiszolgálni. Sajnos a hirtelen jött népszerűséggel nehéz megküzdeni. Biztosan állítható, hogy a nagy gyárak rohangáló szakemberei, még aznap vázlatokat kezdtek készíteni a maguk “esernyőjéről”.
A csúnya igazság az, hogy a kínálat szinte soha nem találkozik a kereslettel ezekben a helyzetekben, és így mindenki tőkét próbál kovácsolni a legújabb és legjobb ötletekből.
A tömeges kereslet felhajtja az árakat és jogvédelem ide, jogvédelem oda, mindenki gyártani kezdi a maga egyértelműen
koppintott termékét. Ráadásul az USA-ban államonként változnak a törvények, így szinte lehetetlen mindenhol megvédeni az új fejlesztéseket, főleg ha ilyen kis cégről beszélünk.

A nagy tőkével rendelkező vállalatoknak megéri a pereskedés, hiszen a bírósági ügy lezártáig annyit tudnak eladni az új termékből, hogy busásan megéri még a kártérítési per is. Arról nem is beszélve, hogy mire egy ilyen ügynek teljesen a végére érnek, addigra az újdonság ereje már rég oda, és már csak bárki számára megvehető termékké minősül a top termék.

Időközben egy vita is elindult a verseny szervezők, a profi versenyzők, a hobbi horgászok, az iparosok és a halbiológusok között, még pedig arról, hogy miként legyen használható ez a termék versenyeken és a hétköznapokon…

Olyan felvetések is vannak, mely szerint lehet, hogy be is kéne végleg tiltani ezt a módszert, mondván annyira eredményesen lehet vele halat fogni, hogy az már felér a vizek fosztogatásával. Üzleti megfontolásból akár teljesen ki lehet pusztítani a folyóból a ragadozó halakat ezzel az ártatlannak látszó esernyővel – mondják egyesek.

Ez annyira igaz, hogy bizonyos államokban külön szabályozva van, sok esetben tiltva is, hogy ilyen eszközt használjon
bárki is. Szó van arról hogy ezeket a törvényi szabályokat meg kellene változtatni, de van ahol erről hallani sem akarnak, mondván fontosabb a halak a vizek védelme mit néhány rekord fogás.

Azt már most látni, hogy hosszú lesz az az út, amit be kell járni, mire ezek a viták elülnek és mindenki megtalálja ismét a helyét a piacon, a versenyeken, és a vizeken.

Egy horgász azt mondta a verseny után:

“Ha tudtam volna kicsit tesztelni ezt az eszközt korábban, akkor ezen a versenyen garantálom neked, hogy alsó hangon legalább háromszor annyi halat akasztok, mint így. “

Egy biztos ez az esernyős téma most az, ami leginkább felkavarta az álló vizet, és bizony úgy tűnik, jó ideig csak a zavarosban lehet majd horgászni.

Lapzárta után

Az Alabama Rig kizárólagos gyártási és értékesítési jogát a Mann Bait Company vásárolta meg néhány nappal ezelőtt.
A terméket így immáron Mann’s Slick Lures Alabama Rig® néven találni meg a boltokban.

Az Alabama Rig munka közben! Nézd meg a Bassmaster.com animációján!

Képek: www.facebook.com/pages/The-Alabama-Rig