Egye ki a busát a Balatonból!

2012. június 27. - Címkék:

Busásan szép napon van túl a gyenesdiási I. Balatoni Hal és Termelői Piac, mert ezúttal a busából készült halételeket kóstolhatják meg a piacra érkező vendégek. A legfrissebb európai ajánlás szerint hetente legalább kétszer kellene halat fogyasztanunk, hiszen a halakban található omega 3 zsírsavak jelentősen csökkentik a szív és érrendszeri megbetegedések kockázatát. A hazai vizekben megtalálható halak között a busa a legegészségesebb, hiszen ennek a fajnak a húsa tartalmazza a legmagasabb arányban az omega 3 zsírsavakat.

A busafogyasztás növelése a Balaton ökológiai állapotának megtartása okán is fontos, hiszen ez az idegen honos halfaj táplálék konkurense az őshonos halak ivadékainak, ezért az egyedszám folyamatos csökkentése elengedhetetlen a balatoni halállomány sokszínűségének megtartásához.
Ezt a komoly célt a hazai halfogyasztók is nagyban segíthetik. Aki busát eszik, nemcsak saját, de a Balaton egészségéért is sokat tesz, hiszen a busafogyasztás növelésével felgyorsítható a halfaj állományának a csökkenése, ezzel párhuzamosan csökken a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. busahalászatának vesztesége is, a felszabaduló pénzeszköz pedig a balatoni halgazdálkodás fejlesztésére fordítható.

A busa egy Kínából származó, betelepített halfaj, mely a tápláléklánc alapján elhelyezkedő planktonokat fogyasztja, ezzel pedig táplálék konkurense az őshonos halfajok ivadékainak. A Balaton jelenlegi vízminősége mellett – melyet az alacsony produkció jellemez – nem tekinthető egyértelműen hasznosnak. Ha a busaállomány nem csökkenthető, esetleg növekedne, ez a folyamat a közeljövőben az őshonos balatoni halak állományainak a vészes csökkenéséhez vezethet.

A Balaton busaállományának a csökkentése a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. egyik legnehezebb feladata. A természetes vízi halászat során a zsákmány előzetes becslése szinte lehetetlen, hiszen a halak mozgására az időjárási tényezők komoly befolyásoló hatást gyakorolnak. A hirtelen, lökésszerűen megjelenő zsákmány pedig gyors eladást kíván, ezt sok esetben csak nagyon alacsony áron lehet megtenni. Ebből adódik, hogy az egyébként sem magas árfekvésű busát, csak csökkentet áron lehet eladni. Így a fő problémát az okozza, hogy a busa értékesítési árbevétele éves szinten, jó ha a halászat költségének a felét fedezi, vagyis folyamatos ráfizetést okoz, ami végső soron a balatoni halgazdálkodás (haltelepítés, élőhely rekonstrukció, ívóhelyteremtés) fejlesztésétől vonja el a pénzeszközöket.

Ugyanakkor a Balaton parti települések halellátása gyenge, az Önkormányzatok, a lakosság és a turizmus részéről folyamatosan megfogalmazódik az igény, hogy lehessen friss balatoni halat kapni, illetve, hogy a halsütő vállalkozások balatoni halat árusítsanak.
A két problémát lehetségesnek látszik egyszerre megoldani.

A Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. 2011-ben a Balaton partján élőket, a Balatont szeretőket, a horgászokat, a turistákat hívja segítségül a probléma megoldásához. Kampányt indítunk, melynek címe és lényege, hogy Egye ki a busát a Balatonból!

A kampány során a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. által kifogott busát a partmenti településeken fogjuk árulni, elsősorban a lakosság, a turisták és halsütödék, vendéglők számára, kedvező, önköltségi áron. Ha mindenki együttműködik velünk, és csak évi néhány kiló busát megeszik, ezzel jelentős mértékben segíti a Balatont, segíti az őshonos halállomány felfutását.
A busa fogyasztásának Magyarországon annak ellenére nincsenek hagyományai, hogy húsa bizonyítottan egészséges, sőt egészségmegőrző hatású, telítetlen zsírsavakban gazdag, a szív és érrendszeri betegségekhez tartozó diéta, valamint a koleszterin szint csökkentő diéta egyik fontos alkotórésze.

Vagyis mindazok, akik vállalják, hogy részt vesznek a kampányban és rendszeresen esznek busát, nem csak a Balatont, a Balaton halállományát segítik, hanem a saját egészségüket is védik. Ezzel együtt problémát jelenthet, hogy a magyar halgasztronómia sajnos fejlesztésre szorul, a busa tekintetében pedig ez különösen igaz. A kampány során szükségesnek látjuk különböző egyszerű, háziasszonyok által otthon könnyen és gyorsan elkészíthető, az átlagos magyar háztartások felszereltségét, fűszerkészletét figyelembe vevő busa receptek folyamatos nyilvánosságra hozását. Ezt a kampány kezdetétől honlapunkon, és a kampányban szerepet vállaló médiumok segítségével fogjuk megtenni.
A kampány során ki szeretnénk használni az emberek „játékosságát”, nyereményjátékokra való hajlamát. Egyrészt díjat, díjakat szeretnénk kisorsolni a legtöbb busát megvásárló fogyasztók között, másrészt a busa elkészítési receptjeit is szeretnénk, ha beküldenék nekünk, és ezek közül is ki fogunk választani (természetesen neves mesterszakácsok, balatoni éttermek közreműködésével) nyertest, vagy nyerteseket. Harmadrészt díjazni szeretnénk az étlapján busát folyamatosan tartó vendéglőket. A nyereményjáték szabályainak a kidolgozása folyamatban van.

A kampányt első évben kizárólag a Balaton partján szeretnénk megrendezni, amennyiben az érdeklődés jó lesz, és a kampány sikerrel zárul, javasolni fogjuk, hogy más természetes vizeink halászati hasznosítói jövő évben csatlakozzanak hozzánk, és hasonló módszerrel kíséreljék meg a vízterületük busaállományának a csökkentését.
A kampány elindítója és ötletgazdája a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. a Balatoni Hal- és Termelői Piac létrehozója.

A kampányban számítunk a lakossági fogyasztók, halsütők, vendéglők részvételére, valamint az önkormányzatok, civil szervezetek, turisztikai szervezetek, média támogatására együttműködésére.

A kampány során arra törekszünk, hogy a médiában való megjelenés, a szóróanyagok költsége minimális legyen, hiszen pontosan az a cél, hogy a busa (és a kampány híre) minél olcsóbban jusson el a fogyasztókhoz, vagyis a halászat és a halszállítás költségein túl ne rakódjon rá költség. Ezeket a költségeket a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. vállalja, valamint azt is, hogy a kampány során a busát végig mindössze ezen költségek figyelembevételével kialakított önköltségi áron fogja árulni.
Számítunk arra, hogy mindenki, aki egyáltalán megeszi a halat, félti és szereti a Balatont, a kampány során legalább hetente, kéthetente vállalja, hogy valamilyen busából készült étel fogyasztásával hozzájárul a Balaton busaállományának a csökkentéséhez.