Feszítsd túl a húrt

2012. augusztus 28. - Címkék:

A múlt havi magazinban írtunk a spanyolországi utunkról, és arról, hogy a nagyhalakhoz szokott helyi horgászok miképpen tesztelik a zsinórok minőségét. Minden zsinór dobja tele van hasznos információkkal. Mielőtt megvesszük ez alapján tájékozódik mindenki. Vastagság, hossz és az egyik legfontosabb adat a terhelhetőség. Ez az adat az, amin a legkönnyebben elvérezhet egy zsinór. Szép vaskos számok vannak feltüntetve, amik segítik az eladást, csak sokszor megtévesztőek lehetnek.

Pont ezért évekkel ezelőtt létrejött egy szervezet, amihez a nagy gyártók jó része csatlakozott is, ami azt tűzte ki célul, hogy valós adatok szerepeljenek a zsinórokon és ne a marketing “rizsa” domináljon. A számok csak számok, úgyis csak a gyakorlat számít, és hogy mit produkál akció közben a madzagunk.

A harcsa horgászat fellendülése igen komolyan ráhangolta a gyártók jó részét erre piaci szegmensre. Márkától függetlenül, 15000 Ft környékén kezdődnek azok a fonott zsinórok amiket kimondottan harcsázáshoz ajánlanak, persze ez függ a zsinór hosszától és annak vastagságától is. Nekünk immár sokadszor bebizonyosodott, hogy nem a név számít, hanem a minőség. Harcsa pergetéshez nekünk a Berkley Whiplash Crystal zsinorok adják meg azt a biztonságot, amire szükségünk van.
Azért ennek a típusnak is vannak hiányosságai, mert a feltüntetett kereszt metszet csak addig annyi, amíg a gyári dobon van a zsinór. Ugyanis minden egyes dobásnál veszít a felületi bevonatból, ami tömören egybe tartja a zsinórt, ezáltal szívja a vizet és nő az átmérője, ami annyira nem jó, de még mindig ez a fonott az, ami a legtöbbet nyújtotta eddig nekünk. Nehezen szakad a vastagságához képest, és egész jól bírja az akadós vizet, mert nem igazán szőrösödik.
Ennek ellenére ez sem bír ki többet egy teljes szezonnál, mert tavasszal cseréljük őket, igaz ebben egy nagyfokú biztonsági faktor is dominál. Végül is 4-5000-es orsóra olyan rengeteg nem kell belőle, így megér annyi befektetést, hogy a zsinór kopása okán ne veszítsünk halat. A pelletes vagy fenekező módszerrel sokkal nagyobb bajban vagyunk. Már több féle zsinór is volt a dobokon, de sok közülük kimondott csalódás volt. A legutóbbi az ominozus spanyol úton történt. A parton állva teszteltük a zsinórt helyi halakhoz szokott harcsással és bizony úgy pattant a kimondott harcsás zsinór kis túlzással, mintha cérna lenne. Mivel általunk addig nem használt zsinórról volt szó, vásárláskor mi is mint mindenki más csak a rajta lévő adatokra tudtunk támaszkodni. És itt kapcsolódnék vissza a számok bűvöletéhez. Nem mindegy, hogy a rajta lévő adat csak csőbehúzás-e. Senki nem jár sublerrel a zsebében vásárolni, hogy a 0,30 as zsinór valóban annyi amennyi, és az talán a kisebbik baj ha van + 1-2 tized rajta, bár az sem ildomos. Sokkal komolyabb gond ha a zsinóron nem a szakító szilárdságát tüntetik fel, hanem a húzó képességét.
A kettő koránt sem ugyanaz. Ha egy zsinórra rá van írva, hogy 50 kg, akkor vakarhatjuk a fejünket, hogy a gyártó mit akart velünk közölni. Azt, hogy egy vízen úszó csónakot el tudunk húzni vele, vagy hogy ötven kiló terhelésnél szakad. A gyakorlatban óriási a kettő között a különbség.

Mutatom…

Vegyél a lábadra egy puha papucsot vagy cipőt.
(azért kell puha talp, hogy ne lehessen arra fogni hogy elvágta a talp széle)

Fogj egy hengeres tárgyat.
( hengeresség szintén azért kell, hogy tisztán kapja a zsinór a terhelést)

Lépj bele a hurok egyik felébe a lábaddal, a másik hurokba rakd a hengeres tárgyat.
Feszítsd meg, hogy ne legyen laza, és kezdődhet a teszt.

Kezd el feszíteni folyamatos terhelésnövelés mellett és várd az eredményt!
Ha nem pattan, akkor jó zsinórod van, ha viszont könnyen szakítod akkor érdemes elgondolkodni, hogy vajon hány kiló terhelést mértél rá fél kézzel…. most vagy nagyon sokat gyúrsz vagy karcsú a zsinór?


Csak simán vágj a zsinórból kb 70 cm-t. Köss a két végére egy sima hurkot vagy csomót, igazából mindegy a lényeg, hogy ne csússzon szét!


A vicc az, hogy Ebayen rendeltem próba képpen tavaly egy fonott zsinórt. 0,45-ös vagy 48-as volt már nem emlékszem pontosan a méretére, de az a zsinór akkora egy királyság, hogy azóta sem találtunk neki ellenfelet. Egyszerűen nem szakad még extrém terhelés mellett sem. Akadóból nem lehet tépni, csak keserves rángatás árán. Gyakorlatilag mindig vágni kell. És a csattanó, hogy 500m került szállítással, miegymással 4000 Ft-ba. Semmi márka, legalábbis európai berkekben ismeretlen viszont bivaly erős. Egy szezont lehúzott Olaszországban is túra vezetőknél… és kikezdhetetlen. Hátránya, hogy kiszőrösödik, így tavaszra mindenképpen cserélni kell, de van azon a spulnin bőven. Emellett azért ritkán, de van az a helyzet amikor egyszerűen kell, hogy szakadjon… Azért elgondolkodtató, hogy 10 vagy egy 20 ezres orsóra mit csévél az ember, főleg ha a zsebére megy. A vég játék a szokásos, csak a tapasztalatnak higgy és ne az árcéduláknak, még akkor sem biztos hogy jó helyen keresgélsz, ha jól cseng a név csak a minőség számit semmi más!