Filmek

2012. augusztus 28. - Címkék:

Azokban az országokban ahol nem lóg ki az emberek feneke ennyire a gatyából már évtizedekkel korábban megvetette a lábát a home videók készítése, sőt több olyan kezdeményezés is komoly film gyártóvá nőtte ki magát, akit korábban csak egy kiskamerával rohangáló “bohócnak” tartottak.
A horgászfim készítés Európában, főleg ezen a felén gyerek cipőben jár minden téren. Valahogy nem sikerül elsajátítani a profizmust, ami mentalitás kérdése és nem anyagi lehetőségeké. Amíg az Egyesült Államokban olyan filmek születnek már lelkes amatőröktől, hogy az ember szeme, szája tátva marad, addig nekünk a hazai profik lerágott csontjai maradnak általánosságban, egy-egy kivételt leszámítva.

A technikai feltételek adottak, hiszen egy valamire való fényképező géppel már olyan HD kép minőségben lehet rögzíteni, hogy azt televíziós berkekben is örömmel fogadnák. Az a baj, hogy a film készítés is csak egy szakma, amit még azok is tanulhatnának, akik munkaként végeznek és még fizetnek is nekik érte. Az, hogy úgy lehet ma Magyarországon horgászfilmeket gyártani, hogy nem ismerik a vágó kép fogalmát, és gondot okoz az anya nyelv használata az siralmas.

Tömören: Vágó képnek azokat a felvételeket nevezik, amelyek a filmek vágása során keletkező hang és kép vágás alkalmával keletkező kép ugrást hivatott letakarni. Ezen kívül színesebbé, érdekesebbé teszik az egyhangú vagy hosszú narrálásokat, filmrészeket, illetve ezek segítségével lehet bemutatni egy adott témát, amiről a filmen vagy annak részlete szól.

Készülnek a sikeresebbnél sikeresebb alkotások, ami aztán mindenhol terjed, ami nem lenne baj, ha nem ez a minőség jelenten nálunk az etalont. Maradjunk a home videónál, mert abban még van perspektíva.
Sajnos minőségi horgász filmeket igen kevesen importálnak, azok is főleg angol vagy német nyelvűek. Az előrelépés érdekében elsőként elég annyit tenni, hogy aki erre adja a fejét kapcsolja be valamelyik ismeret terjesztő csatornát és megnézi hogyan is néz ki egy ilyen film.
Mert azok filmek! Ezekből aztán lehet ihletet meríteni trükköket ellesni.

A horgász filmek alapvetően természet vagy ismeret terjesztő filmek.
Ezzel az alapvető ténnyel sem sokan vannak tisztában, és úgy készítik a “mozit” mint ha az a pecás szponzor teleshopja lenne, és ezek nem a hobbi filmesek…
A web egy kincses barlang videós szempontból. A netezés alapvetően folyamatosan átalakul, mert míg korábban az írásos tartalom dominált mostanra fotó és videó anyagok folyamatosan teret hódítanak. A leginkább közkedvelt két videó megosztó csurig van filmekkel. Szinte mindent megtalálni rajtuk, csak sajnos ehhez nem elég a magyar nyelv ismerete.
Bár szinte az összes hazai készítésű “profi tv-s” film fellelhető a megosztókon, ami az utóbbi évekből dvd-n megjelent, azért az elenyésző és csak kell az angol német nyelv ismerete.
Aki ezeket nem ismeri az sem búsuljon. Úgy is lehet tananyagot keríteni, hogy fordító programmal keresünk rá horgász kifejezésekre, halfajtákra. Ezt aztán Ctrl-C Ctrl-V a Youtube vagy a Vimeo keresőjébe és máris köpi a találatokat.
Rengeteg “szemét” van rajta de kincseket is találni bőséggel. A lényeg a tartalom amiből tanulni lehet, vagy ami gyönyörködtet, ötletet ad.

Nagy keletje van a régi retro filmeknek is, hazai és nemzetközi színtéren is. Elég ha a Latabár nevét, vagy a pákászt, Matula bácsit említjük vagy a régi horgász oktató filmeket…
Ezekből a megkopott sokszor mosolyogtató tartalommal bíró filmekből több ötletet lehet meríteni mint bárhonnan. Kevesen tudják, hogy az internetről magán célra letölteni zenét, filmet, írásos anyagot nem bűn, csak ha azt újra megosztjuk, másnak adjuk vagy üzletelünk vele. Szóval ötletnek gyüjthetőek csak ne boltoljunk velük. Az valami hihetetlen pofátlanságnak tartom, hogy olyan emberek is tesznek fel videókat ezekre megosztókra a saját nevükkel logózva, amit egyébként máshonnan loptak…

Senki sem született úgy, hogy ért a filmezéshez, vagy hogy tanulás nélkül képes lenne azt elsajátítani.
A kezdőket horgász filmeseket azzal bíztatnám, hogy nem sokkal vannak lemaradva a profiktól mert horgászni bár ők nagyon tudnak, filmet készíteni már nem annyira. Sokan hiszik hogy egy filmnek hosszúnak kell lennie, pedig ez nem így van. Egy elkapott meghökkentő pillanat, több dicsőséget hozhat mint egy egész estés unalom. Technikailag és gondolatiságban a legyezős filmek verhetetlenek. Aki tanulni akar, ilyen filmeket nézzen. Annyi benne a jó technikai megoldás, ötletes perspektíva, hogy ha abból már valami megragad az fél siker a jó alapokhoz. Ott van még a hihetetlenül lebilincselő BBC sorozat, amit aztán mindenkinek látnia kell.

Egy aranyszabályt érdemes követni, középszerűt ne csinálj. Inkább legyen rossz, nagyon rossz, de ne legyen nézhető.. Az olyan mint amikor azt mondja rád a kinézett csaj, hogy aranyos vagy…. nesze semmi fogd meg jól! Mi kell technikailag egy ilyen film elkészítéséhez…
Leginkább egy kamera vagy nevezzük inkább kép rögzítésére alkalmas eszköznek amit vagy magunk vagy egy társunk kezel. Ebben nagy segítséget nyújtanak az új típusú kis kamerák. Ezek testre, fejre, botra, táskára, akár csalira is erősíthetők. és kiváló minőségben adják vissza a látottakat. Ezek persze nem olcsó dolgok ahogyan a tükör reflexes fényképezők amivel nagyon jó minőségű filmet tudunk előállítani.

Egy jó filmhez zene is kell… Azt is tudunk a netről szerezni, és ne feledkezzünk meg az ismerősök CD gyűjteményéről sem. Bár ezek a zenék nyilvános használata jog díjhoz kötött, attól te házi filmedhez nyugodtan használhatod, csak ne akard áruba bocsátani. Ezeket a videó megosztók is gyomlálják. Ha olyan mozit akarsz feltölteni, amin szerzői jogos zene megy, akkor azt kiszűri. Vagy letiltja és fel sem tudod rakni, vagy reklámhoz köti a megjelenését… az utóbbi a jobbik eset, mert legalább megmutathatod másoknak az alkotásaidat. Ez a szerzői jog ilyen, de érhető mert senki sem szereti ha ellopják szellemi termékét.
Egyébként az úgy ildomos, hogy ha felhasználsz valamit ami másé vagyis nem a te ötleted tulajdonod az a minimum, hogy feltünteted a filmen, ha máshol nem a “stáblistán”.

Tipp: Rengeteg hasonló videót találsz a Vimeo videómegosztón! Jó keresgélést!