Francia gumi

2012. március 26. - Címkék:

A plasztik csalik olyan módon képesek évről évre megújulni, fejlődni, amire más technológiával készülő műcsalik talán sosem. Ennek egyszerű oka van, a felhasznált anyagokat vegyi kombinátok készítik és gyártás pofon egyszerű. Az alapanyag, a nyúlós trutyi összetétele gyártónként változik. Ki ebből, ki abból az alkotó elemből tesz bele többet vagy kevesebbet, ahhoz mérten, hogy milyen állagot akarnak végeredményként kapni. Ehhez szinte semmi köze a horgászoknak, ezt vegyészek meccselik le egymás között. Apró változtatás az a recepten és zseniális vagy éppen tragikus lehet a végeredmény.

Amikor feltűzünk egy új soft csalit az első néhány dobás meghatározó. Az első akadó, az első utánavágás kimondja az ítéletet, hogy jó volt-e a választásunk.
Ha az első hínár csomón ottmaradt a csalink farka, akkor ott komoly gondok lehetnek.
Persze ez is, mint minden relatív, mert a horgász akár több zacskó gumit is beáldoz, ha az hozza a halat.
Az alapanyagnak természetesen úgy kell állni a sarat, hogy az ne befolyásolja annak a fogósságát, és innentől kap szerepet a forma, a szín, az íz, vagy az illat. A gyártók szerint már nem elég, ha csak jól mozog egy csali. Élnie kell!

Nem olyan rég teszteltük a Fritz Germany termékeit, ahol azt a szabadságot kapjuk meg, amit mások nem igazán kínálnak. A tapasztalatainkat és a saját ízlésünket olthattuk bele a csaliba, és a nekünk tetsző módon variálhatjuk annak külsejét.
Ez be is vált, de bármennyire is süt a termékből a német precizitás, mégis csak pepecselni kell vele, és vannak horgászok, akik erre nem kaphatók. A többség ezért is marad a kész zacskós termékeknél,amit aztán lehet gyári vagy házi módszerekkel tuningolni ha kell. Mindenféle aroma és lötty kapható már, pénztárca kímélő és kifosztó árfekvésben. Ezekbe aztán azt áztatunk amit csak akarunk, és vannak akik esküsznek is rájuk.

A forma világ nagyon változatos. Kis szárnyak, farkak, csöngők és még ki tudja mik lógnak, fityegnek a csalinkon csak, hogy felkeltsék a ragadozók figyelmét.

Nem egyszerű kiválasztani, melyik is válhat be leginkább. A választást a haladóknál főleg a szokás és tapasztalat dönti el, míg a kezdőknél inkább a márka sznobizmus, és a csomagolás az ami eladatja a terméket. A gumi halakban az a jó, hogy a horgász a drágábbat is könnyebben megveszi, akár csak próbára is, mert néhány száz forint kockázatot mindenki vállal.
Ezek a forintok nem fájnak annyira, mint ha egy presztízzsel rendelkező wobblert vennénk. Bár a sok aprót összeadva szépen összejön a fizetendő összeg. Lehet mérlegelni!
A gumik általában ritkán élnek túl egy egész hétvégét, míg a gondosan kezelt és karbantartott wobblerek évekig szolgálhatják az embert, ha nem szakítja be.
A szokások és igények eltérőek és hogy egy újabb darabbal színesítsük az ismereteinket, íme egy francia csali, ami igazán figyelemre méltó megjelenéssel bír.

Delalande-peche.fr
YouTube