GoPro Wi-Fi Bacpac

2012. november 30. - Címkék:

GoPro Hero2 piacra dobása óta szemeztünk ezzel a kis kamerával, ami minden olyan igényünket kielégíti, ami csak a horgászos videók kapcsán felmerülhet. Jó a kép minőség, egyszerűek a kezelőszervek, kompakt a kidolgozás, és 100%-ban vízálló, ami talán a legfontosabb. Valamikor az év elején vettünk is belőle egyet és azóta használjuk, amikor csak lehetőségünk nyílik rá.

Szinte minden helyre fel lehet szerelni, így olyan plánokból kaphatunk képanyagot, amit más hagyományos kamerákkal igen bajosan lehetne megoldani.
Egyetlen hátránya, hogy nincs beépített keresője, ami segít abban pontosan mit is veszünk fel. Ezt a buktatót hamar orvosolták a fejlesztők egy felpattintható LCD hátlappal. Itt nem álltak meg a fejlesztéssel, és néhány hónapja egy olyan kiegészítő egységgel lepték meg a GoPro használókat, ami talán eddig a legnagyobb siker van a kiegészítő elemek között. Ez pedig a Wi-Fi BacPac.
Elutazásunk előtt egy egész nappal sikerült hozzájutni a www.GoProStore.hu jóvoltából ehhez a combohoz. Nagy elvárásaink voltak vele kapcsolatban, hiszen ez a kis kiegészítő olyan lehetőségeket tesz lehetővé, amik eddig nem voltak elérhetők.
A legfontosabb probléma megoldódott, mégpedig az, hogy pontos képet látunk innentől arról milyen szögben, mit is rögzít a kameránk. A nagy látószögű optika így is szinte mindent megörökített a mi az ember elé keveredett, de ez azért még is csak jobb így.
Számunkra a legszimpatikusabb funkció, hogy Apple alkalmazás telepíthető hozzá telefonra és iPadra. A szerkesztőségünk már teljesen átállt az Apple termékeire. Sokan ezt sznobizmusból teszik, mondván divat a márka, de nekünk kézzelfogható, gyakorlati indokaink voltak a váltásra.

Többek között olyan okok mint ez is, hogy a GoPro kameránk ennek az appnak a segítségével telefonról vezérelhető és a Wi-Fi jel segítségével látjuk is, mit csinálunk pontosan.
A kombót még szerencse, hogy itthon elkezdtük kipróbálni az indulást megelőző éjszaka, mert meglepetésként ért, hogy szoftvert kell frissíteni a kamerán, hogy minden megfelelően működjön. Ha ezt a kis tesztet kihagytuk volna, amin egyébként hezitáltunk az idő hiány okán, nagy bajban lettünk volna a vízparton. Némi letöltögetés és frissítés után üzembe helyeztük és bevetésre készen volt a vízálló szettünk. A kezelése pofon egyszerű. A telefonon bekapcsoljuk az alkalmazást és minden értelemszerűen indul.
A kép némi fázis késéssel jelenik meg a telefon kijelzőjén, ami elsőre kicsit furcsa volt, de rájöttünk, hogy nincs jelentősége használat közben.
A GoPro kamerák úgy lettek kitalálva, hogy minden akciót rögzíteni tudjanak gombnyomásra, így ezt a funkciót inkább csak támaszként használja az ember, nem pedig folyamatos kép követésre. Tehetnénk fel a kérdést, hogy akkor meg minek? A válasz kézenfekvő, ki szeretne olyan felvételeket nézni, amin 20 fokos dőlése van a horizontnak, vagy olyat amin valami kitakarja a kép egyharmadát… ilyenek gyakran előfordultak korábban, mert mint mondtam nagyon széles látószögben dolgozik a kamera, (ami szintén állítható és nagyon hasznos), de erre oda kellett figyelni. Ebben nagyon nagy segítséget nyújt innentől kezdve a Wi-Fi kombó.

Nagyon kíváncsiak voltunk arra, hogy takarásból képes-e működni a motyó. És a válasz igen! Bár jól behatárolható az a sugarú kör, amin belül képes fogadni és továbbítani a jelet, mi nem tudtunk olyan helyre tenni ,ami logikus használat közben ne értünk volna el a Wi-Fi jelet. Sajnos egy funkciót még nem tud, mégpedig azt, hogy víz alól is küldje a jelet. Amint teljesen elmerül a kamera, néhány másodperc múlva elvész a jel. Közvetlen felszín alatt még működik, de lejjebb engedve megvakulunk sajnos. Nem tudom, hogy a fejlesztők ezt a problémát is át fogják-e hidalni, de ha nem akkor, mi biztos kitalálunk valami házi barkácsmegoldást, hogy működjön mélyen, a csónak alatt a mederben a képtovábbítás.

Horgászat közben sokszor előfordul, hogyha három keze lenne a pecásnak az is kevés lenne, ezért a GoPro jó partner ebben is, lehet fejpántal hordani mit egy fejlámpát és egy erre kialakított hámmal mellre is szerelhető.
Amit mi kimondottan szerettünk az a bilincs, amit akár botra, botnyélre is rá lehet erősíteni, aminek a segítségével a bot szemszögéből látjuk az eseményeket, ami igen érdekes. Most nem volt rá időnk, de dolgozunk egy olyan megoldáson is, hogy miképpen lehet pontosan úgy vízbe engedni a kamerát, hogy az magáról a horogról vagy a csaliról tudjon pontos, és jó felvételeket készíteni.

Más hasonló akciókamerát is be lehet szerezni, de úgy láttuk hogy azok nem feltétlenül tudják a horgászok igényeit kielégíteni, és nekünk ez volt a legfontosabb szempontunk.

Szeretjük mert videókat és fotókat is képes csinálni, akár akció közben is.
A Wi-Fi irányítás ebben is szerepet kap, mert ha nem telefonról, akkor egy csuklóra szerelhető vezérlőről indíthatjuk és állíthatjuk meg a felvételt, ami megint ütős segítség, mondjuk halfogás közben.

Nem csodálnám, ha az említett kis buktatót valami pofon egyszerű megoldással a GoPro mérnökei hipp-hopp megoldanák, főleg hogy idő közben már itt a Hero3 is, a harmadik generációs kamerája a GoPronak, ami méretében még kisebb, súlyra még könnyebb és még tökéletesebb képminőséget képes produkálni.

Erre megint nagyon kíváncsiak lettünk, így várjuk az új verzió hazai megjelenését is.

Kattints és nézd meg, a HERO3 promo videóját!

GoPro iPhone-ra!

GoPro hivatalos oldala
GoPro Facebook
GoPro a Twitteren
GoPro a YouTube-n

A Wifi Bac Pacot a GoPro Store szolgáltatta az utunkhoz!