Halálos fogás

2012. szeptember 29. - Címkék:

A Vip Fish Magazinnak Keith Colburn, a sorozatban látható Wizard hajó kapitánya adott interjút.

Discovery Channel Emmy-díjra jelölt sorozatában halált követelő és életre-halálra menő kalandok várnak bennünket, nézőket. A sorozat öt legendás rákhalász hajó történetét követi végig a Bering-tengeren, amint a világ legéletveszélyesebb és egyben legnyereségesebb munkáját végzik. A bátor legénység állandóan nulla fok alatti hőmérsékletben, 100km/h sebességű szélben, a háborgó tengeren négy emelet magas hullámok között dolgozik, mindezt napi három-négy óra alvással.
A rémálomhoz még az is hozzátartozik, hogy ahogy a hullámok nekicsapódnak a hajó falának, félpercenként 4000 liter jéghideg víz zúdul a fedélzetre. Ahhoz, hogy a hajó ne váljon túlsúlyossá és nehogy felboruljon, a legénység arra kényszerül, hogy bizonyos időközönként megszakítsák munkájukat és órákat töltsenek azzal, hogy jégtörő baltákkal tisztogassák le a jeget a fedélzetről.

A Discovery Channel jóvoltából Keith Colburnnel, a sorozatban látható Wizard hajó kapitányával beszélgettünk:

Vip Fish: Mit élvezel legjobban a rákhalászatban?

Keith Colburn: Szeretem, hogy az óceánon lehetek. Élvezem a nyílt vizet, a nehéz napok adrenalin löketét. Jó érzés megcsinálni valamit, lerakni valamit az asztalra, és a rákhalászat elég kemény meló… Ezek együtt adják számomra a rákhalászat örömét. Szóval jó vízen lenni.

Vip Fish: A műsornak köszönhetően híres és népszerű lettél az évek alatt. Hogyan látod, ehhez felelősség társul, vagy inkább teher számodra?

Keith Colburn: Egy kicsit teher, hiszen nem mehetek ki úgy az utcára – különösen az Egyesült Államokban -, hogy valaki ne ismerne fel. Ezért azt gondolom, hogy felelősség is tartozik a szerepemhez, hiszen mindig meg kell próbálnom helyesen cselekedni és példát mutatni. Sok gyerek is nézi a műsort, akik felnéznek a sportolókra, vagy olyanokra, akik bármilyen szempontból hősöknek számítanak, hozzájuk szeretnének hasonlítani, olyanokkal szeretnének foglalkozni, mint ők. Ezért is fontos, hogy a helyes utat mutassuk nekik.
A halászok viszont nem diplomaták, nem politikusok vagy sportolók, nem vagyunk közszereplők, hanem csak egy csapat faragatlan férfi, ezért a példamutatás sokszor egy nagy próbatétel is.

Vip Fish: A műsor tele van veszéllyel, kalanddal, és ti srácok elég szenvedélyesen űzitek a szakmátokat. Hogy látod, hogyan alakít téged és a legénység tagjait a tenger?

Keith Colburn: Hogy hogyan formál minket? Azt hiszem, a tenger mindenen otthagyja a nyomát, amit csinálunk. Aki azt hiszi, hogy csak a rákok után rohangálunk a tengeren, az téved. A nyílt vízben dolgozunk, de egyben ellene is. A tengerből próbálunk elvenni valamit, amit időnként békésen tűr, máskor meg dühösen viselkedik. Ha egy dolgot kéne kiemelnem, azt mondanám, hogy a tenger erősebbé és keményebbé tesz minket.

Vip Fish: Hogy néz ki egy átlagos nap a hajón?

Keith Colburn: A Wizard fedélzetén napi 24 órában dolgozunk, sosincs megállás. Egész nagy, nyolcemberes legénységem van. Ha minden jól megy, reggel 6-kor kelek és éjfélig dolgozom. 18 órán keresztül ülök a helyemen. De ha rossz az idő, sok a jég, nehezen vagy nagyon jól megy a rákhalászat, akkor tovább maradok. Így valahol, ideális esetben 18-20 órákat dolgozom, időnként ennél is többet.

Vip Fish: A halászat mellett mi határozza meg az életed? Szeretnél elérni valamit, esetleg van komolyan űzött hobbid?

Keith Colburn: Azt hiszem, leginkább azért szeretnék tenni, hogy az emberek nagyobb biztonságban legyenek a vízen. Ezt nagyon fontosnak tartom, és az Egyesült Államokban próbálom is felhívni a figyelmet erre meg a mentőmellények fontosságára. Nagyon lépés lenne megértetni, milyen fontos észnél lenni a nyílt vízen. Ezen túl jó lenne felhívni az emberek figyelmét az erőforrásaink végességére. Mi, rákhalászok nagyon jól látjuk, hogy mennyire törékeny a természet egyensúlya, és itt nem csak a rákállományra gondolok, hanem azt befolyásoló tágabb környezetre is. Jó lenne részt vállalni a fenntartható halászat kialakításában. Így csak annyit vennénk el a tengertől, amennyivel még nem billentjük ki a rendszert az egyensúlyából.

Vip Fish: A rákok mellett halakra is halászol, esetleg horgászol időnként?

Keith Colburn: Nem túl sokat. De nem vetem meg a mélytengeri horgászatot vagy a legyezést, ha szabadságon vagyok és pihenhetek.

Vip Fish: Mi volt a legkeményebb kihívás, amivel szemben találtad magad a tengeren?

Keith Colburn: Azt mondanám, hogy a barátaim elvesztése. Szerencsés vagyok, mert voltam kemény viharokban, láttam olyan hullámat, ami majdnem az egész legénységemmel végzett, és minden mást is, de még egy emberem se került vízbe, senkit nem veszítettem el közülük. Viszont túl sok jó ismerősöm volt, aki egyszer csak nem tért vissza a tengerről. Ezt a legnehezebb megemészteni a munkánkban.

Vip Fish: Ha visszamehetnél az időben, ugyanúgy ezt a szakmát választanád? Ha nem, akkor mit?

Keith Colburn: Ezen sokan gondolkodik az ember. Mit tenne másként? Milyen utat választana? Én nem változtatnék semmin. Elfogadom az életem, elégedett vagyok vele. Elég nehéz, időnként összezavar, de jó szakmát választottam, jól keresek vele. A gyerekeimet el tudom vele látni, jó életet teremthetek nekik. Nem könnyű a munka, de megtérül a fáradozás.

Vip Fish: Végül egy talán szokatlan kérdés: melyik három szó jut eszedbe, ha a tenger szagára gondolsz?

Keith Colburn: Hú, három szó? Nem szeretném erősíteni a halász-kalóz életmód körüli sztereotípiát, de szenvedély, kaland és – mivel rákhalász vagyok – pénz. Természetesen imádom a tenger illatát. Ez nem is kérdés.

Szeptember 9-től vasárnaponként 22 órakor látható, csak a Discovery Channel műsorán.