Holiday Carp

2012. november 30. - Címkék:

Az Atlanti-óceán kellemes fuvallatai, a spanyol vendégvárás, és Afrika fülledtsége jellemzi azt a szigetcsoportot, amelyet csak Kanári-szigetekként ismerhetünk. A homokos strandok, tökéletes kikapcsolódást ígérnek azoknak, annak aki a klasszikus tengerparti nyaralást akarja választani.

Elsőre kevesen gondolnák, hogy horgászbotot is érdemes magunkkal vinni, ha arra felé sodor az élet. De ne tengeri pecára, a tonhalak üldözésre készüljünk, hanem bojlizásra. Igen-igen, ez az igazi otthona a spanyol pikkelyeseknek, amit mi magunk is szívesen csodálunk. A tenyérnyi pikkelyek, elképesztő tónusú színek jellemzik ezt a csodás alfaját a pontynak. Egész Európában fogható ez a faj, de ha lehet ilyet mondani mégis csak jobb autentikus környezetben az Atlanti-óceán gyűrűjében pontyozgatni.
Ez a sziget is mint általában a többi vulkanikus sziget, ami azonnal szembetűnik, ha az ember elhagyja a homokos fövenyeket, és a szinte teljesen kerek formájú sziget belseje felé veszi az irányt. A sziget “közepén” a maga 1950 méter magas Pico de las Nieves vulkán uralkodik. Önmagában elég barátságtalan a táj, bár pont ez adja a különlegességét is. Gyér növényzete és a rengeteg szikla markáns, kicsit marsbeli tájra emlékeztet. A vörös sziklák és az ég kékje gyönyörű kontrasztot mutat a nézelődőnek, mert a sziget szinte egész évben napfényben fürdik. Kellemes klímája és vendég szerető lakói okán az utóbbi évtizedek legforgalmasabb nyaraló helyévé tették. Ezért a óceáni homokos strandok zsúfoltsága és a nyüzsgő éjszakai élet pezsgése garantált. Nem sok olyan hely van a parton, ami a nyugalom szeglete lenne ,főleg nem a fő szezonban.

Aki kimondottan a csendet és a pihenést keresi, az nem ide jön nyaralni, vagy mégis!?

Ugyanis a morajlás elhagyásához csak annyit kell tenni, hogy a sziget belseje felé induljunk. Ha bevesszük magunkat a kicsit barátságtalan tájba, érdekes és szép édesvízi tavakat találunk. Olyan mintha a a sziget barátságtalanságával akarná távol tartani az embert vízgyűjtőktől. Van is mit védeni, mert pompás ponty állomány úszkál ezekben a vizekben. És ez bizony a vérbeli spanyol pontyok lakóhelye. Csodás napok várnak arra, aki eljön ide egy pihentető pecára, itt aztán maga lehet az ember.
Egyre többen választják kikapcsolódásnak azt a módját, hogy Grand Canáriára érkezve néhány nap felhőtlen és olykor felelőtlen bulizását pár nap pecával ülepítik le. Néhány nap alkoholos, forró éjszaka, és a sós víz íze után, kimondott felüdülés a pontyok becserkészése.
Ha úgy vesszük egyfajta tisztító kúra, ha a testnek nem is, de a léleknek biztosan.

A pontyozásra is mint minden másra, vállalkozások épültek. Ezek a cégek épp úgy kínálnak egyszerű, de kényelmes tóparti szállásokat, ahogyan ha kérik, akár egy napra is kiviszik a pecázni vágyót a szállodájából, majd vissza is viszik. Szóval a lehetőségek magukért beszélnek. Ahogyan a halak is. Ezek a vizek nem a kapitális halakról híresültek el, bár hatalmas öreg pontyok is élnek bennük. Sokkal inkább a kuriózum, az ami vonzó benne. A vizek nem igazán nehéz pályák. A gyér környezet okán nem kell víz alatti erdőkben barangolni a hal után, de a hely jellegéből fakadóan a kopásálló zsinórra mindenképpen szükség van, mert a sziklák megszedik a maguk vámját, ha figyelmetlen a pecás.

Egyébként, aki nem szeretne egy tonna pontyos cuccal a reptéren bajlódni, annak minden további nélkül tudnak felszerelést biztosítani. A kölcsönzött eszközök minőségére nem valószínű, hogy panasz lenne, mert a vezetők gyakorlott ponty horgászok, így tudják mire is van szükség… (igaz a sajátnál nincs jobb, de kényelmi szempontból ez nagyon jó alternatíva.)

Egyébként a vezetők közül többen kimondottan ezért költöztek a kontinensről oda, hogy ezeken a vizeken tölthessék az életük egy jó részét. Szóval lehet benne valami, ha ezért az angol vagy francia vizeket hagyja a háta mögött a pecás.

Nézd meg az összes fotót a Facebookon!
Fotók: https://www.facebook.com/alisonbeecham