Home-baits

2011. október 22. - Címkék:

Ez egy teljesen új koncepció – mondja termékéről a német Fritz-Germany cég. Mindent megtesznek annak érdekében, hogy a saját kezünkbe vegyük a csaligyártás folyamatát, ami nem is lenne annyira meglepő, ha nem plasztikszerű csalikról beszélnénk. Az általuk kifejlesztett termék igen egyszerű, és mégis nagyon ötletes.

A Fresh Bait azoknak ajánlott, akik szeretik tudni, mit is tesznek pontosan a horogra vagy a horog elé, és örömüket lelik egy kis csalibarkácsolásban. Igazi handmade gyártást képzeljünk el, amit a magunk kedve szerint akár a vízparton is megtehetünk.

Hogy kiknek is ajánlják?

Ha lehet ilyet mondani, akkor igazából mindenkinek. A rablóhalas kellékekkel akár süllő, csuka vagy sügér csalit is gyárthatunk, míg a kerekded formákat kedvelő pontyok is megkaphatják a maguk csalogató golyócskáit.
Az összetételek ugyan változnak, de maga a technológia azonos minden esetben.
A gyártó mindent belezsuppolt egy dobozba, neked csak fel kell használnod azokat. Mérőedénykék, forma, fecskendő, rejtélyes porok és illatanyagok!

…Egy kis sékelés, és máris kész!

De hogyan néz ez ki a gyakorlatban?

– Egy keverőpohárba adjuk hozzá a recept szerint az alkotókat…
Mintha csak a nagyi szakácskönyvéből lesnénk.
– Adjunk hozzá forró vizet, hogy sűrűn folyó masszát kaphassunk.

Ezt egy alapos keverés után késznek is tekinthetnénk, de itt jönnek a kis finom megoldások, amitől valóban egyedi, kézi gyártású termék lesz a végeredmény. A csomagban találunk színező festékanyagokat, és a diszkós fényjáték kedvért “csillámport” is kapunk.
Ezen anyagok felhasználási arányának kombinációit magunk állíthatjuk be tapasztalataink vagy kedvünk szerint, így kapva meg a nekünk leginkább tetsző csodacsalit.

Ha már mindent beleraktunk, amit a boszorkánykonyha enged, már csak a formázás van hátra. Egy elég markáns méretű fecskendővel felszippantjuk a zselés trutyit, és a formába pumpáljuk az erre kiképzett lyukakon keresztül. A végeredményt azonnal láthatjuk az áttetsző sablonon keresztül, így az esetleges buborékokat is időben észlelhetjük.
Innentől csak türelemre van szükség, hogy a meleg rugany megdermedhessen, ehhez szobahőmérsékleten kb. 30 perc kell, de a folyamat meggyorsításához igénybe vehetjük a fagyasztó szekrényt is.
Ezután nincs más hátra, mint hogy tálaljunk.

Óvatosan pattintsuk szét a formát, és máris kész az egyedi színvilágú, kocsonyásan rezgő, mozgó,fickándozó zselés csalink.
Azt gondolnánk, hogy ennyi, nincs is tovább, pedig innentől kezdve mutatkozhat meg csak igazán az egyedi kidolgozás, mert egy olló, egy kés segítségével kedvünkre igazíthatjuk a csalinkat. Levághatunk egy-két lábat, megfaraghatjuk a testet, ahogy csak a kedvünk tartja. És ha elrontanánk, akkor sincs nagy baj, mert a lepotyogó darabok vagy a túlságosan megcsonkított csalik újrahasznosíthatók.
Nem kell mást tennünk, mint egy hőálló tálba tenni a maradványokat, és megmikrózva kezdhetjük elölről az egészet.

Többféle szettet is választhatunk, és azokat is bővíthetjük a magunk igénye szerint.
A jig fej tervezésénél – mert az is van a csomagban – a funkcionalitást szem előtt tartva a jellegzetes csontváz formát alakították ki, mellyel tökéletes egységet képez a gél.
Minden termékük környezetbarátnak mondott, mert például az említett jig fém alkotórészei cinkből vannak, amely jó alternatíva az ólomhoz képest.
A fej cseréjével a szabványos sablon súlyát, súlypontját is változtathatjuk annak függvényében, milyen halat is keresünk és milyen mélységben.

A Fritz-Germany-nak fontos a környezetvédelem.
Hogy ez a cég szemléletének vagy a szigorú környezetvédelmi szabályoknak, és azok betartatásának köszönhető, arra nem tértek ki, de egy biztos: a csali fő alkotóeleme elég természetes, mert hogy az a víz! A Fresh-Bait többi alkotóeleme is teljesen természetes anyagokból épül fel, ez azt jelenti, hogy a lágy részek leszakadása esetén sem szennyezik a vizet, mert organikus mivoltukból adódóan teljesen feloldódnak és eltűnnek. A Fresh Bait csalikat az egyik leginnovatívabb dolognak tartják az újítások között, mivel ők teljesen más utat járnak, mint a piaci társaik, sok egyedi előnyt kínálva a hagyományos lágy csalikkal szemben.
De hogy ennek az egész főzöcskevarázslatnak mennyire lesz jövője, azt nehéz megjósolni, bár legkézzelfoghatóbb eredménye önmagáért beszél, mert nincs is jobb érzés annál, mint amikor a halat a saját magad tervezte csalival fogod.

Nézd meg a kapcsolódó videókat.

Web: fritz-germany.com
Facebook: facebook.com/fritz.germany