Horgászfilmek fesztiválja

2011. november 24. - Címkék:

Leülök a tévé elé, bekapcsolom és nézem….ha lehet, valami horgász műsort.

Nézem és várom, hogy történjen valami.

Valami olyan, amit eddig még nem láttam vagy háromszor, valami olyan, ami nem arról szól, hogy valamelyik neves pontyos vízen ki hány kiló halat rángatott ki a partra 24-36-48 óra alatt.

Félreértés ne essék, ezek a filmek (nevezzük inkább képes tudósításnak inkább) is kellenek, mert mindenki mást szeret.
Ráadásul a ponty nekem kimondottan fontos hal, mert öröm fogni, és csodásan változatos példányok léteznek belőle. De nem ezt látom, hanem ugyanazokat a fickókat, nap mint nap.

Már nem akarom, hogy megint meggyőzzenek arról, hogy ezzel a csalival, ami épp véletlenül nála van most, azzal tonnaszám foghatom a halat bárhol, bármikor. Főleg úgy nem, hogy nemrégen egész mást állított, hozzáteszem akkor más színű pólóban is volt.

Az emberekkel elhitetik, hogy az a jó, amit eléjük raknak, és egy idő után nem is kérnek mást. Ott tartunk, hogy nem érdemes a készülék elé ülni, és így rendszerint a net előtt kötök ki. Most sem történt ez másképp…

Régebben is szerettem horgászni, de akkoriban más dolgok voltak fontosabbak. A hegyek, a kihívások, az extrém sportok.

Ennek kapcsán ismerkedtem meg a óceán túloldaláról jött Banff film fesztivállal. Ez egy hegyi film fesztivál, amire olyan filmeket neveznek, amik egész más oldalát mutatják meg az “extrém” sportoknak, mint azt a sztereotípiák kapcsán elvárnánk… imádtam.

Az emlékeimből táplálkozva keresgélni kezdtem, azzal a szándékkal, hogy találjak olyan filmes eseményt, ami kimondottan a horgászoknak szól, és ne legyen hónaljszagú.
Nem dolgoztam vele sokat, és és láss csodát ki is dobta a kereső a www.flyfishingfilmtour.com oldalt.

Lám-lám, horgász kategóriában is lehet remek filmeket készíteni, látványos, színes, tartalmas alkotásokat, amelyek nem arról szólnak, hogy ki adta a pénzt a filmre.

A Fly Fishing Film Tourt már negyedik éve rendezik meg. Járják az államokat, és olyan filmeket mutatnak be, amik örömet okoznak a szemnek és a léleknek is. A szervezők az idei évben 80 városba viszi el amatőrök és független filmesek munkáit, amik csak a halfogásról, a természetről, és a kihívásokról szólnak.

“A Fly Fishing Film Tour azoknak a legyező horgászoknak szól, akik csak gondolatban tudnak eljutni azokra a meseszép helyszínekre, ahol ezek a filmek készülnek.”

A film vetítések nem egyszerű mozilátogatások. A szervezők különböző koncerteket, eseményeket is a helyszínre varázsolnak, hogy a család, a barátok is jól érezhessék magukat, és hogy a horgász közösségek ez által is fejlődhessenek. A film fesztivál a szórakozás mellett komolyabb tartalmat is hirdet, és ez a természet a halak és legfőképpen a pisztrángfélék védelme.

“Nagyon fontos ez, mert bár mindenki azt próbálja megóvni, ami neki a legfontosabb, azért ennek nagyobb a jelentősége, mint a legyezés fennmaradásának jövője.

A hegyi patakok folyók az élet minden területére elviszik üzenetüket és tartalmukat is. Ha ezeket a vizeket és azok élővirágát megmérgezzük, elpusztítjuk, akkor az mindenre kihat. A pisztráng az a halfaj, amely az éltető édesvíz legkisebb medrében is megél, így szinte az első faj amelyet a negatív hatások elsőként megtizedelnek.”

Ezt a szemléletet erősítendő a 2012 évben a film fesztivál fő szponzora a TU ( Trout Unlimited).

Ez többek között egy természetvédő szervezet, amelynek célja a halak és környezetük megvédése.

“Ennek a közönségnek, és mindegyik másiknak is meg kell hallani TU természetvédelmi üzenetet, és meg kell érteni az embereknek, hogy a megőrzés fontos része az életnek, és a legyező horgászatnak egyaránt.”
Chris Hunt, TU kommunikációs igazgatója

A TU egy magán non-profit szervezet, több mint 140.000 taggal akik mindent elkövetnek hogy megőrizzék, védjék, és helyreállítsák Észak-Amerika pisztráng és lazac állományát.
Így a fesztivál egy állhatatos természetvédő csoporttal gazdagodva hirdetheti jövőre filmjeivel a fenntartható horgászatot és a szórakozást.
Nekünk ebből csak a film előzetesek jutnak, és talán a szemlélet, hogy lehet tartalmas és szép horgászfilmeket készíteni, értelmes céllal is.

www.flyfishingfilmtour.com
Facebook
Twitter