Horgászsuli

2012. augusztus 28. - Címkék:

A nyári szünet majd három hónapja túl sok szabadságot ad a kiszabaduló ifjúságnak, amit aztán a szülők, nagyszülők minden lehetséges módon igyekeznek megtölteni programmal. Hát ez nem könnyű feladat, mert bár, táborok, napközik és nyaralási lehetőségek töménytelen mennyiségben vannak, azért ez igen komoly teher, mert leginkább ez pénz kérdése, amiből ugye nem sok van mostanság az átlag családoknak.

Szinte mindenki megtalálhatja a számára leginkább vonzó elfoglaltságot, így a horgászok is.
Az elmúlt pár évben Európa szerte nagyon felkapott lett az ifjúság ilyen jellegű lefoglalása és nevelése. Neves horgászok szerveznek gyerekeknek táborokat, hogy megszerettessék velük a horgászatot. Ebben mi sem maradunk le, mert bár arányaiban azért jóval kevesebb a lehetőség, de vannak ilyen táborok. 8-10 éves kortól napközi jellegű és bentlakásos tábor lehetőségek is vannak. Elsősorban a bojlis iskolák azok, amik vonzzák a jelentkezőket.
Ez nem is csoda mert a gyerekeknek hihetetlen élmény egy méretes pontyot látni, hogy a fogási élményről ne is beszéljünk Ellesik a szerelékek készítésének technikákat, megismerik a halak élet ritmusát, és a legfontosabb megtanulják hogyan kell bánni a halakkal.

Megtanulják hogy a ponty matrac nem arra való, hogy a horgász ne a fűbe térdeljen, és hogy a sűrű szövésű merítő jó a legyek ellen mégsem a fejre húzva a leghatékonyabb.
Persze ezek vicces dolgok, de hihetetlenül fontosak.
Mindenki hozott anyagból dolgozik, így ha valami olyat tanul meg a gyerek otthon, ami nem helyes, arról nehéz lesz leszoktatni később. Erre is jók ezek a sulik, nyári táborok.
A helytelen halfogás például megpecsételheti egy hal sorsát, még akkor is ha azt el akartuk engedni. Olyankor reped a kopoltyú, sérülnek a belső szervek ami nagy eséllyel a halunk pusztulását okozza.
Bármennyire is furcsa talán ezt olvasni tőlünk, de meg kell tanulni mindenkinek hogyan kell elpusztítani a halat. Persze ezt nem a kicsiknek kell tanítani, de 14-16 éves horgászoknak már illik elsajátítani.

Rengeteg horgász van ebben az országban, és sokuk számára ez több mint egy hétvégi elfoglaltság. A helyes technikák, a leleményesség, a tudás oktatása mindenkinek érdeke, hiszen a következő generációk határozzák meg összeséében a jövőt. Ha jót tanítunk nekik, akkor később az nekünk is jó.
Ezt kiegészítendő jegyeznénk meg, hogy ugyan ilyen jelleggel felnőtt képzések is vannak ám. Ez jó, mert mindenkire ráfér a tanulás. Mindig van valami, amiben lehet fejlődni és évről évre új trendek jönnek, amit nem egyszerű követni.
A harcsások, pontyosok, és a pergető horgászok ez is egy alternatíva nyárra.

Így szerintünk érdemes mindenkinek megtalálni a maga Matula bácsiját, ha a családban nem megy, akkor iskolákban táborokban. hogy jobb legyen a nyár, több legyen a horgászat.

Képek: Jugendevent 2012 Facebook