Időtlen idők

2012. április 27. - Címkék:

Épp, hogy elkezdődött a március, de már azt vesszük észre, hogy az áprilisnak máris vége is. Olyan mintha a rügy pattanással az idő is felpörögne. Az idő duplán megtréfál. Egyrészt a napok múlása, másrészt az idő, mint meteorológiai tényező packázik mindenkivel. Az időjárási tényezők nagyban befolyásolják a halak kapó kedvét. Ott vannak a front hatások a szél, a csökkenő vagy éppen hirtelen növekvő légnyomás, amin a hold ciklikus hatása még tovább teker egyet.

Mindenki szeret a napon sütkérezve pecázni, már ha a körülmények engedik, de vannak esetek amikor áldozatot kell hozni a jó fogásért. Köztudott hogy a harcsák éberségére és így kapó kedvére nagy hatással vannak a tavaszi viharok. A hirtelen jövő fellegek egy pillanat alatt megváltoztatják a légnyomást, amire még a fekvő harcsák is megmozdulnak általában.
Számos olyan horgászmeteorológiai megfigyelés létezik, mely megalapozott, de legalább annyi van hiedelemből is, egy biztos az időjárás hatással van a halakra, és kapó kedvükre is.
Ezt kihasználandó, a szemfüles pecás legalább annyira bújja a szolunáris táblázatokat, az időjárás előrejelzéseket, mit a havi horgász magazinokat.

Az elmúlt években, de talán évtizedben is olyan természeti jelenségeket figyelhettünk meg, ami korábban nem volt jellemző az időjárásra.
Meleg és hideg rekordok dőlnek meg, és olyan hirtelen és nagy erejű viharok csapnak le, melyek ellen szinte lehetetlen védekezni.
A korábban megfigyelt, elsősorban népi tapasztalatok, már korántsem annyira pontosak mint azelőtt. Ennek okait sok szakember kutatja, a választ leginkább az éghajlat kutatók adhatják meg.

A Föld folyamatos felmelegedése, az emberi külső ráhatás áll elsősorban a dolgok háta mögött, amit egy cseppet sem megnyugtató.
Bár a hétköznapi ember számára ez egy-két fok különbséget jelent, ami alig észrevehető a pontos mérések nélkül, de összességében komoly hatással van mindenre és mindenkire.

Számomra a leginkább feltűnő az, hogy bár a technika, a meteorológiai modellezés, a műholdfelvételek, olyan léptékben fejlődnek mint még eddig soha, addig az időjósok mégis egyre többször trafálnak mellé.

Én emlékszem még, hogy amikor mágnes táblákra rakosgatta Vissy Károly (sajnos tavaly meghalt) a napocskákat az Ablak c. műsorban… és akkoriban sokkal inkább bejöttek a jóslatok mint mostanság, és ezt nem a nosztalgikus gyerekkor romantikája mondatja…
Most ugyan nézhetem a 10-15 napos előre jelzéseket is, csak tök felesleges. Már annak is örülhetünk, ha pénteken este eltalálják nagyjából a hétvége időjárását. Ezzel persze nem azt mondom, hogy a időjárás előrejelzés az egy baromság, sőt… hanem egyszerűen technika ide, fejlődés oda az égiek mindenre rácáfolnak.

Ezt kivédendő olyan eszközökhöz érdemes nyúlni, amit már nagyapáink is örömmel használtak. Ez pedig a barométer. Persze nem a falra akasztós változatát ajánljuk, nem mintha azzal baj lenne, csak nehéz magunkkal vinni.
Rengeteg digitális időjárás előrejelzőt lehet már megvenni a boltokban, amik lokálisan adnak képet a fejünk felett zajló eseményekről. Ezek már nem csak simán barométerek, hanem többek annál. Természetesen a légnyomás változásain alapszanak itt is a mérések, csak ezek mellett ott van az összes többi kiegészítő lehetőség is ami segíti a minél pontosabb időjárási kép alkotást. Ezek az eszközök nem helyettesítik a meteorológiai intézetet, csak kiegészítik azt. Az előrejelzések alapján tudunk nagy vonalakban kalkulálni és a kis kütyük segítségével pontosíthatjuk azokat a pozíciónkhoz képest.

Közvetlenül az adott térség adatait kapjuk meg azonnal.

Ezeket a berendezések nem új keletűek, hiszen már régóta beépítik őket órákba, vagy különböző platformú digitális előre jelzőkbe is. Az újdonság benne az, hogy ezeket az eszközöket, nem kell feltétlen megvásárolni, hiszen ilyen alkalmazást a telefonunkra is tölthetünk le ha már úgy is van okos mobilunk. Androidra épp úgy találni, mint ahogyan iPhonera.

A telefonokba épített helymeghatározó rendszer segítségével pontosan bemérnek minket és a közvetlenül az adott térség adatait kapjuk meg azonnal. Ennek azért hátránya is vannak.
Sok esetben térerő híján annyit ér a 100 ezres kütyünk, mint egy üres sörös doboz. A technológia fejlődések olyan lehetőségeket kínálnak, amit sokszor a berendezéseink már tudnak, csak a lefedettség foghíjassága okán nem tudunk igénybe venni. Azért lassan eljutunk odáig, hogy telefonálni szinte minden honnan lehet. (kivételek azért még most is vannak)

Igaz ehhez az alkalmazáshoz mobilnet is kell, ami koránt sem annyira lefedett, mint azt hirdetik.
Ráadásul a tavak, folyók sok esetben természeti adottságaik okán megközelíthetetlenek rádió hullámok számára..

…így ha megengedhetjük magunknak, akkor vegyünk inkább egy hordozható mérő állomást akár órába szerelve, akár önmagában és ha van egy tartalék ellenőrző rendszerünk akkor nem érhetnek nagy meglepetések a szabadban.

Barometer iPhone-ra és iTouch-ra

Barometer Antique