Krokodil horgászat

2011. szeptember 28. - Címkék:

A fő pergető szezon küszöbén toporgunk, és bár az egész ország örül a különösen meleg szeptembernek, azért már a csípős októberi napfelkeltéket és a zúzmarás novembert várják a pergetők. Nem sok telepített és gondozott vízen látják őket szívesen, főleg nem a pontyos tavakon…
Az Ipoly árnyékában, Szécsényben ez nem így van.

 A Robinson-szigeteken kimondottan örömmel fogadják a pergetőket, sőt, külön csatornarendszert kotortak nekik, hogy mindenki megtalálja a számításait. A hideg beálltával igencsak felélénkül az amúgy nyáron csendesen megbúvó bőséges csuka állomány. Egy-egy jobb reggelen szinte számolatlanul tudja fogni az ügyeskezű horgász a 30-40 centis krokodil pofájú szépségeket, de a jóval nagyobbak is megbújnak a dús növényzetben.

A csatornarendszer összeköttetésben van a nagy tóval, így a szabadon mozgó víz főleg a lehűlést követően kristálytisztává válik. Nagyon dús a vízi flóra, a felszín alól a figyelmetlenebb horgász csokorszám rángathatja ki a keménylevelű, hínárszerű növényzetet. Ennek sokszor a csali látja kárát, mert az itt jól bevált gumihalak és twiszterek simán oda lesznek egy-egy akadás alkalmával. Gyakorlott szempár azonnal kiszúrja, hogy hol vannak a jó helyek, de alapvetően rossz hely nincs is csatornákban. Az ívek, átfolyók környéke mindig ad halat, de a nád széle éppúgy nyerő lehet, mint a mélyen a növényzetben vontatott jig is. Szinte itt minden csalit érdemes kipróbálni. Főleg a frissen szerzett, még általunk kevésbé ismert csalik kiváló teszthelye ez, mert a csukáktól forrongó víznél aligha kívánhat jobbat a horgász. A vízszint ingadozó, éppúgy tud emelkedni a víz 20-40 centit is, ahogyan apadni is képes, köszönhetően az Ipoly áldásos vagy kártékony hatásának.

A szép és egészséges halállomány olyannyira népszerű, hogy több pergető kupát is tartanak itt, de bemutatóknak, teszthorgászatoknak is helyt adott már ez a labirintus.
Kitűnő hely lehet ez azoknak, akiknek nincs sok ideje horgászni, mert egy délelőtt meg lehet szerezni egy egész hétvége fogási élményét, ha szemfüles az ember.