Látják a halak a színeket?

2011. szeptember 28. - Címkék:

Minden horgász felszerelésében találunk élénk rózsaszín kellékeket. De vajon számít-e a csali színe?
A horgászok különbözőképpen vélekednek a csalik színeiről. Vannak tudományosan bizonyított elméletek és vannak legendák ezzel kapcsolatban, amelyek generációról generációra szállnak. A színek a horgászás minden területén fontos szerepet játszanak, legyen az édesvízi vagy sósvízi horgászat, használjunk könnyű vagy nehéz szereléket. De látnak-e egyáltalán a halak színeket? És ha igen, ugyanúgy látják, ahogy mi?

Most bizonyára a kedvenc műcsaliaidra gondolsz és talán neked is van egy saját elméleted arról, hogy milyen színek a legjobbak. Én nem foglak semmiről lebeszélni. Ha neked azok a színek beválltak, az jelenthet valamit. Tehát, nem meggyőzni akarlak, csak bemutatni néhány érdekes kutatást a halak színérzékeléséről.

A damil színe

Legtöbbször a damil az, amit a halak legkönnyebben észrevesznek. Éppen ezért, a szívárvány minden színében lehet manapság kapni. De miért készítenek színes damilokat? Van néhány egyszerű és észszerű magyarázat, de hogy miért nem elég csak néhány szín, az rejtély.
Először is, a legtöbb színezett damil, legyen az átlátszó, zöld kék vagy piros, oly módon készül, hogy a hal még véletlenül se vegye észre. Tehát az a szín lesz a legmegfelelőbb választás, ami a leginkább hasonlít a víz színéhez, amelyben horgászunk. De miért fontos a damil színe, ha legtöbb esetben drótelőkét használunk? A drótelőke színe még a damil színénél is fontosabb, a legkevésbé láthatóak általában átlászóak. Kerüljük a fényes hatásó drótelőkéket, mert a vízben úgy világítanak, mint a karácsonyfaégő.

Tehát, legenda ide vagy oda, a damil és a drótelőke színe igenis számít, különösen akkor, ha tiszta vízben horgászunk, ahol a halaknak elég idejük van kikémlelni a csalit. A damil színe nem annyira fontos olyan körülmények között, ahol a vízben rosszak a látási viszonyok és a halak a csali rezgésére lesznek csak figyelmesek. Vannak már kékben és sárgában fluoreszkáló damilok is, amelyeket azért fejlesztettek ki, hogy a csónakból horgászók akár éjszaka is láthassák a damil irányát.