Minn Kota Taron

2012. augusztus 28. - Címkék:

Talán ebben az évben kezdtek elterjedni, hogy a bassfishing hajók hátsó részén, két viszonylag hosszú oszlop jelent meg. Eleinte nem tulajdonítottunk neki nagy figyelmet, de akadt olyan kérdés már ami erre vonatkozott, így másokat is érdekel mik is ezek, és leginkább mire jók.
Nem tudom, hogy létezik-e már magyar megfelelője, de leginkább az elektromos horgony illik rá.

Ezek a szépnek nem igazán mondható oszlopok, nagy segítséget nyújtanak a horgászok számára rossz idő esetén. Erős szélben az áramlatok, és maga a fuvallat is könnyedén arrébb tessékel egy hajót. Mivel ezek a csónakok már tényleg minden igényt kielégítő kütyüvel fel vannak szerelve, így ezt a gondot eddig is megoldották. Csak míg eddig az elektromos segédmotorokkal tartották egy helyben a hajót, addig most egy kíméletesebb módszert fejlesztettek ki.

Az oszlopok borítása egy teleszkópos csőrendszert rejt. Ennek lényege, hogy gombnyomásra hidraulikusan szétcsúsznak a csövek és gyakorlatilag, mint egy kihúzható lándzsa a mederbe fúródnak. Ez az eszköz csak a viszonylag sekély vízben működik, ahol még kellő közelségben elérhető a fenék. A sötétlő mély vizeken nem használható, de arra van a hagyományos horgony.
Ha találunk egy fogás szempontjából ígéretes részt, akkor csak megfelelő pozícióba hozzuk a hajót és kiengedjük az elektromos horgonyt vagy horgonyokat, mert hogy kettőt is használnak belőle. Így nem kell az elektromos motorokat terhelni, ami zajjal jár, és folyamatos odafigyelést igényel. A hajónk le lesz szigonyozva a mederhez, így nem kell semmivel törődni csak a halakkal.
Bár itthon nem hiszem, hogy nagy kereslet lenne az elektromos horgonyra legfőképp az ára és a felhasználhatósága okán, de ennek ellenére remek kis találmány.

Sokan már itthon is elkezdtek pergető hajókat fejleszteni, aminek nagyon örülünk.
A bass hajók elsősorban a tengeren túli piacon népszerűek, nem véletlenül, mert ott meg tudják fizetni azokat és mert hagyománya is van. Nálunk a lehetőségek is elég korlátozottak az ilyen hajók használatára, bár ha megtehetnék sokan biztosan inkább ilyen komfortos bárkákon múlatnák az időt, mint a fa ladikokban…
Ezzel persze nem azt akarom mondani, hogy a ladikokkal bármi baj lenne ,sőt, de azért egy ilyet használni élmény számba megy. Honosított, olcsóbb, megjelenésre hasonló hajók hirdetései itt ott már felbukkantak, talán pár év múlva lesznek itthon is megfizethető, jól működő pergető hajók, így talán előbb-utóbb lesz mire ilyeneket szerelni, bár a hol kérdése még mindig ott van.

Fotók: Legendbassboats, minnkotamotors.com