Olcsót még olcsóbban!

2011. október 23. - Címkék:

A hazai vásárlási szokásokat leginkább az ár befolyásolja. Mindenki az akciókat lesi, várja, mikor lesz az áhított felszerelés, csali vagy ruha a lehető legolcsóbb. Szinte az összes nagy bolt küldi a hírleveleit, amiben csak most, csak ott, csak a készlet erejéig hirdeti a portékáját. Jó is az, főleg akkor, ha az ember szezon végén kifutó, vagy már rég a kifutott terméket akarja megvenni. Az átlag embek nagy részének nem létszükséglet a legjobb, legújabb termék megvásárlása, így azt meghagyják a horgász sznoboknak, meg a teszthorgászoknak – ők a megfizethetőt keresik.

Maradnak az akciós felszerelésnél, mondván, a tavalyi mitől lenne rosszabb… És bizony részben nekik igazuk is van, főleg ha az árakat nézzük.

De mit lehetne csinálni, hogy jobbat még olcsóbban szerezzünk be?

Először is természetesen hívjuk segítségül a netet, és a Google-t, hisz nála jobb barátot keresve sem találhatsz. És kezdhetjük a vadászatot! Legyél határozott, és keress célirányosan, mert ha csak céltalanul keresgélsz a neten, azt fogod észrevenni, hogy éjjel kettő van, és még mindig nyakig kotorsz a netes akciókban.

Ami nálunk kifutó darab, az Nyugat-Európában már rég kifutott, hogy a tengerentúlról már megint ne is beszéljünk. Így van miből válogatni. Az árak szórása hatalmas! Ha jó a fogás, akkor simán fele áron juthatsz hozzá olyan darabokhoz, amire régóta vágytál, vagy amit sosem találtál itthon, mert a forgalmazók be sem hozták.

Két alapvető opció közül lehet választani: elkezded bújni a webshopokat, és az akcióik között keresgélsz, vagy felmész egy aukciós oldalra, mint mondjuk az Ebay, és onnan vásárolsz.

Fel kell készülnöd arra, hogy azzal, hogy megtaláltál valamit szuper áron, attól még nem biztos, hogy meg is tudod venni. Jó magyar szokásként a honfitársaink egy bizonyos része már jól lejáratta a magyarokat ebben is. Egy időben kimondottan büszkélkedtek emberek azzal, hogy a kereskedelmi mennyiségű termékek megérkezését tagadtak le, és az árát pedig visszakövetelték. Nem is kellett ennél több, simán feketelistás ország lettünk egy csomó helyen.

Vajon szállítanak-e ide?

Szóval mielőtt nagyon beleélnéd magad életed üzletébe, nézd meg a Shipping menüben, hogy szállítanak e szép hazánkba, mert közel sem biztos.

(Itt jegyzem meg, hogy bizonyos csomagok egészen addig nyomon követhetőek a nyugati logisztikai rendszerekkel, ameddig a magyar postához nem kerülnek, és bizony vesznek el csomagok, vagy elvesznek csomagokat, a végeredmény szempontjából mindegy.)

Kezdésképpen csak apró dolgokat keress, hogy ráérezz,és megtanuld, hogyan is működnek a dolgok. Van, aki annyira ráérez, hogy gyakorlatilag fizetés kiegészítésképpen ebből él itthon.

Vagyis ismer olcsó és jó vásárlási lehetőségeket, és dobozszám rendeli meg, majd adja tovább haszonnal mondjuk a Vaterán vagy a Teszveszen. Ne mondja nekem senki, hogy nem így van, mert amikor egyes eladók 100-200 db teljesen új, bontatlan wobblert kínálnak eladásra, azt vagy lopták, vagy kintről rendelték, ami nem feltétlenül baj, már ha az utóbbi az igaz. Hogyan működik?

Visszatérve a magunk hasznához…

Ha a shopokat választod, akkor talán több munkát kell belefektetned, bár sokszor a shopok az Ebayen is árulják a termékeiket, így ott két legyet is üthetsz egy csapásra. A shop talán annyiban ad biztonságot, hogy tudod kitől, melyik cégtől is rendeltél, nem csak egy nicknevet ismersz a virtuális térben. Bár ez inkább csak lelki biztonság.
Ha egy jó üzletet találsz, ne legyél rest, iratkozz fel a levelezésükre, és innentől kezdve valóban akciós termékek Kánaánja lepi el apostaládádat.

Fontos

Olyan személytől vásárolj, akinek sok eladása volt már, és sok pozitív visszajelzést küldtek neki. Ezzel nagyban csökkented az esélyét, hogy egy kellemetlen eladóval akadsz össze.

Az eladó lehet magánszemély és cég is… A cég talán jobb, mert tőlük minden esetben a legkisebb dologról is kapsz számlát. Bizonyos termékekhez márkagarancia is jár, ami azt jelenti, hogy legyél te bármely pontján a világnak, az ottani képviseletnek kutya kötelessége a garanciát érvényesíteni… Bár ezt szeretik adott esetben elhallgatni.

Fontos

Vannak helyek ahol az eladó állja a postázási díjat, de általában az még plusz költség, így azt még ugye hozzá kell számolni az eladási árhoz, hogy a végösszeget megkapjuk.

Az első lépés természetesen a regisztráció, de ezt mindenhol meg kell tenni, itthon is, így ez aligha lehet gond. Ha bent vagy a rendszerben, akkor nagyon sokféle termék közül választhatsz, ezt megkönnyítendő sok keresési szűrőt tudsz beállítani, hogy tényleg azt találd meg, amit keresel. Amikor megvan a termék, keress minél olcsóbb árat, de ezt talán mondanom sem kell.

Nézd meg a szállítási információkat, ott egyből látod, mennyi a szállítási költség, és hogy gyorspostával vagy normál szállítással küldik. Nem mindegy, mert az egyik 1-2 hét, míg a másik egy hónap is lehet, főleg ha Ázsiából jön a termék.
Arra is figyelned kell, hogy vannak eladók, akik nagyon olcsón adják a terméket magát, viszont a postázás mocskosul drága (Na ők az ügyeskedők… Inkább ne vásárolj tőlük.)

Olvasd át a termék leírását, és ha valamiben nem vagy biztos, akkor kérdezni is tudsz az eladótól. Akinek fontos az
üzlet, az hamar válaszol is. Ha átgondoltad a dolgot, és úgy érzed, megéri, akkor gondold át még egyszer, és ha ekkor is úgy látod, hogy az tuti kell neked, akkor rendeld meg!

Érdemes apróságokat keresni, mint mondjuk a korábban említett wobbler, mert ha valami nem stimmelne, akkor mégsem egy vagyont fecséreltél el.

Fontos

Bár az eladók nagy része hibás vagy selejtes termék esetén szó nélkül visszaküldi a pénzedet vagy küld helyette másik darabot, azért azt is vedd figyelembe, ha neked kell visszaküldened a csomagot, az egy vagyon. Magyarországról elküldeni valamit mondjuk az USA-ba majdnem kétszer annyiba kerül, mint onnan ide küldeni!

Üzletszerű kéjelgésre senkinek sem ajánljuk a shopokat, de az Ebay-t vagy bármelyik másik aukciós oldalt sem.
Egyrészt egy bizonyos értékhatár felett adóköteles az ilyesfajta behozatal. …ha megrendelsz mondjuk 200 db wobblert, ami már komoly pénz, még ha fele annyiba is kerül, mint itt, azt már a vámon is kereskedelmi mennyiségnek veszik, szóval perkálni kell érte pluszban. Másrészt ha nem tuti forrásból rendelsz, márpedig sok esetben azok a jóval olcsóbbaknál is jóval olcsóbbak, ott már azért azzal is kell számolni, hogy eltűnik az eladó, mintha ott se lett volna.

Ennek ellenére jó üzlet kintről venni ezt-azt, mármint neked, mert töredék áron juthatsz hozzá dolgokhoz, úgy hogy a világ túlsó feléről szállítják ide.
A vicc az, hogy ugyanannyi a postaköltség az USA-ból, Londonból sokszor, mintha Kiskundorozsmáról vagy Győrből hoznák a cuccot. Azt már nem is mondom, hogy bizonyos esetekben a szállítási idő sem több! 🙂
De azért hátulütői is vannak a dolognak, elég, ha csak a garanciát említem… Küldj vissza valamit Kínába, hogy javítsák meg… felejtős… sőt a világgaranciás dolgokkal is meggyülhet a bajod itthon.

Azért van mit átgondolni, és talán nem minden a pénz. Lehet, hogy a kedvenc boltodban jóval drágább minden, de ott bratyizhatsz az eladóval, és ha valami bajod van csak az asztalra tudsz csapni, ha úgy hozza a sors.
Egyszerűen talán úgy tudnám megfogalmazni, hogy ezt a típusú vásárlást külföldről kultúrembereknek találták
ki, akik nem kartonszám rendelnek, akik olcsón szeretnének jót venni.
Ritka különlegességekrek vadásznak, hogy a maguk és a halak boldogságára használják azokat, igaz, a hazai kereskedők nagy bánatára…

Paypal
PayPal egy fizetőrendszer, aminek a lényege, hogy nem közvetlenül az eladónak fizeted ki a pénzt, hanem a rendszeren keresztül küldöd. Előnye, hogy hívatlan személyek nem férnek hozzá a kártyaadataidhoz, egyenlegedhez. Magyarul egy biztonsági rendszeren keresztül fizetsz, ami tényleg jól működik, és egykettőre visszakapod a pénzed, ha becsaptak, és jogos a reklamációd. Hogyan működik?