Polak, Węgier – dwa bratanki, i do szabli, i do szklanki

2011. november 24. - Címkék:

Az, hogy ez a régi szólás mennyire állja meg mostanság a helyét, nehéz lenne megmondani, bár azt hiszem talán egyedül a lengyelekkel nem volt számottevő konfliktusunk az évszázadok során… így akár örök életű is lehet.
A horgász berkekben egyre nagyobb elismerést kapnak a baráti ország horgász vállalatai, sőt, nemzetközi szinten is bizonyítanak. Példaként ne is említsünk mást, mint a nálunk is jól ismert, és világszerte használt Salmo wobblereket.

Egy kicsit körülnéztünk, hogy mi is folyik tőlünk északabbra a “lengyel piacon” .
…ha már a Salmo wobblereket említettem, lássuk először az ő történetüket.

Salmo

Salmo az egyik igazi sikertörténet, amely Kelet-Európából nagyon messzire jutott. A tulajdonosok Peter Piskorski és Rado Zaworski az egyetemen halbiológusnak tanultak, volt ez vagy 20 évvel ezelőtt.

Náluk is akkor tájt volt ugye a rendszerváltás, szóval sokan eltudják képzelni a helyzetüket. A két akkor már családos fiatalember, havonta 25 dollárt vitt haza fizetés jogcímen, így mellékesként kézzel készítettek csalikat, és azokat eladták, hogy kicsivel több kerülhessen az asztalra.
A vasfüggöny leomlásával mindkettőjüket kirakták a jól fizető állásukból, és kényszerből a mellékes lett a fő bevételi forrásuk.
Rado egy igazi “MacGyver” minden értelemben. Ő volt az, aki nyersanyag után kutatott, és aki megkereste a fellelhető legjobb balsafát, amiből az első cselle utánzatok készültek.

Aztán jött az ötlet, hogy műanyagból jóval olcsóban és gyorsabban tudnának csalikat gyártani. (De mint mondottam, a rendszerváltás környékén járunk, így szakembert találni ilyesmire mondanom sem kell lehetetlen volt.)

Végül Rado maga találta ki az új folyamatot, aminek segítségével nagy sűrűségű habból kezdték kialakítani a csalikat. Hogy, hogy nem az Egyesült Államokban is éppen akkor fedezték fel ugyanazt a technológiát, de a hab kialakítású testtel az volt a probléma, hogy nagyon nehéz volt festeni.

Ezért nagyrészt a tengerentúlon le is mondtak róla, nem úgy mint Lengyelországban, ahol Rado megoldotta ezt a problémát is. A végeredmény sokkal jobb csali, ami tartós és jó minőségű, formailag pedig tökéletes.

Minden csalijuk azonos technológiával készül, így egy-egy sorozat 100%-ban tökéletesen egyforma.

Elmondásuk szerint ez nagyon fontos, mert régebben amikor odalett egy jól bevált csali, napokig kellett keresni, mire rátalált az ember a megfelelő balsafa wobblerre, ami ugyan úgy futott minden tekintetben mint a korábbi…

Szinte minden nagy csalis vállalat Kínában gyártatja a termékeit, de ebben is kivételek a lengyelek. A piaci igények megkövetelték volna a tömegtermelést, főleg amikor megnyílt számukra az amerikai piac. A vezetés ennek ellenére kitartott azon elhatározása mellett, hogy a minőség a fontos, a legfontosabb.
Így Lengyelországban gyártanak mindent, kézi technológiával a mai napig. Minden darab csalit egyenként tesztelnek mielőtt kikerülne a gyárból, hogy garantálni tudják azt a minőséget, aminek a sikerüket köszönhetik.

Salmo olyan széles körben elismert Európában, hogy eladásban csak a Rapala képes felülmúlni őket. 39 országban árulják szerte a világon termékeiket. Népszerűségét mi sem mutatja jobban mint, hogy az Egyesült Államokban 130%-kal nőttek az eladások az elmúlt két évben, ami egy kis Kelet-Európai manufaktúrától nem is rossz teljesítmény.

http://salmo.com.pl
http://salmofishing.com

Stepanow

A Stepanow Fishing egy nagyon fiatal vállalkozás, ők 2010 januárjában kezdték el az üzletszerű gyártást.
A fő jellegzetességük, hogy mindent kézzel gyártanak, és ezt úgy is hirdetik, mely szerint ők az egyetlenek a piacon akik 100%-ban kézzel gyártott csalikat készítenek.

“A csalik fabrikálása már 2002-ben elkezdődött, mert a piac hiányt mutatott apró bogárszerű csalikból és ezért kezdtem el saját kezűleg készíteni ezeket a kis amorf wobblereket.”

Olyan formákat kellett kialakítani hársfából, amik tökéletesen adják vissza a vízben vergődő rovarok mozgását, viselkedését.
Mostanra már kis halakat, bogarakat, rovarokat, és minden olyan élőlény utánzatot készítenek, ami a halak menüjében csak szerepelhet.

Specialitásuk a kis csalik, amik 2,5 cm-ek és annál kisebbek, de természetesen készítenek hagyományos méretű wobblereket is.

Minden wobblert kizárólag kézzel készítenek, és minden darabot ki is próbálnak, annak érdekében, hogy az ügyfelek csak a teljesen tökéletes termékkel találkozhassanak. Minden csalit monogrammal K.S. és a lengyel nemzeti színekkel látnak el, hogy egyértelmű legyen honnan is való.

http://www.stepanow-fishing.com

Jaxon

A lengyel piacon 1985 óta működnek. “Mi vagyunk az egyik legnagyobb horgász vállalkozás Közép-Európában”.
Egy sor saját márkás felszerelést forgalmaznak, beleértve botok, orsók, zsinórok, mű csalik, horgok, úszók, merítők és több ezer, különböző apró horgászati kiegészítőt.
A JAXON katalógusban olyan márkák is megtalálhatók mint az OWNER , Middy , FROST, Stonfo , Panaro például.

A cég alapelve: páratlan minőségű termék, versenyképes áron.

“Jelen vagyunk szinte minden lengyel boltokban és évről-évre egyre nagyobb mennyiségben adunk el JAXON márkás termékeket Európában.”

Minden saját készítésű termékeket számos teszten, és próba horgászaton ellenőrzik, hogy jó minőséget érhessenek el. Andrzej Podeszwa és Przemysław Chmielewski a cég vezetője azt szeretnék elérni, hogy minden Jaxon terméket használó, élvezze a horgászatot, és érezze jól magát a természetben

http://jaxon.zoom.pl

Dragon

A vállalkozás 1989 elején indult, vagyis ők is a rendszerváltás gyermekei.
Eleinte képviseletként működtek, és nagynevű akkor még NSZK gyártók termékeivel foglalkoztak. Gyors fejlődésnek indult a üzlet.

“Bogdan Boris munkájának köszönhetően rövid idő alatt a legnagyobb és legismertebb gyártó lett a lengyel csali piacon.”

Classic, XXL, Magnum, Millennium vagy Kremkus.

Ugyanezzel egy időben az export is meglendült, a korábbi import partner Németország lett, a fő felvásárló. Az évek során többször átalakultak így különböző neveken, horgászathoz köthető tevékenységet folytattak, volt ebben gyártás, lapkiadás, és sok minden más is.
1996 elején érkeztek egy új korszakhoz és hamarosan “ők lettek a legnagyobb európai értékesítői a balsa wobblereknek”. Ekkor kezdődött meg a Dragon termékek értékesítése is, mind Lengyelországban, mind külföldön.

2000-re az intenzív marketing stratégiának köszönhetően saját márka DRAGON ® befutott. Ekkora már árulták egész Európában az Egyesült Államokban és Kanadában is.

DRAGON első és azóta is legsikeresebb modellje HM62 bot volt. Kézi gyártású,
egyedileg sorszámozott, pergető bot.
Néhány éve összehoztak egy fejlesztési csapatot, akik pedig-rés horgászati múlttal rendelkeztek, hogy folyamatos lehessen a fejlődés a cég életében.
Ennek eredménye kép újabb minőségi ugrást tudtak végrehajtani. Mára elég széles spektrumon árulnak gyakorlatilag mindet, ami csak a horgászathoz kell.

http://firmadragon.pl
Facebook

Dorado

Dorado Társaság 1997-ben alakult. Alapítói voltak Vera Jankowska és Darek Malysz.
Darek a csalik atyja, szenvedélyes horgász és tervező. Az első műcsalit 8 évesen kezdte fabrikálni, ami már negyed évszázada volt. Azóta számtalan terv került ki a kezei közül.
Darek nem csak a csalikhoz, a horgászathoz is nagyon ért, többször is pergető bajnok volt Lengyelországban. Így van abban tapasztalata hogyan is működik egy csali, és mi is kell a nyerő wobbler elkészítéséhez. Minden csalit rengetegszer ellenőriznek, tesztelnek, hogy az apró változtatásokkal tökéletesítsék munkáikat.

“Arra törekszünk, hogy a csalik hűen utánozzák az élő halat, miközben a lehető mozgásuk megjelenésük a lehető legtermészetesebb maradjon.”

2004 végén vállalatuk fuzionált pár másik céggel, és az egyesített erőknek köszönhetően jelentősen megnövekedtek üzleti lehetőségeik.
2005 elején, Dorado-Triada Fishing Company bemutatta új kínálatát, egy vonzó, színes, új design és új méretekben bővelkedő modell családot hoztak létre.
Az új csalik sikerét mutatja az is, hogy többek között olyan távoli országokban, mint Ausztrália, Dél-Afrika, illetve Japánban is keresik wobblereiket.
2005 júliusában a cég sikeresen bemutatkozott az Egyesült Államokban is, a Las Vegas-i horgász vásáron. Ez egy nagy esemény volt a cég történetében, és nagy lendületet adott a további munkához, ami ma is töretlenül folyik.

http://www.doradotriada.pl

Összességében elmondhatjuk, hogy lengyel barátaink messzebb jutottak mit gondolnánk.

Szinte minden lengyel cég piacvezető saját országukban, és Európában is saját elmondása szerint… ami azért kicsit sántít, de ez az apró ferdítés mit sem von le eredményeikből.

Persze lehet mondani, hogy … ők nagyobb ország, több horgásszal…. de nem hiszem, hogy a népesség aránya komolyan összefüggne a sikerességgel. Főleg annak fényében becsülendőek tetteik, hogy nem is a lengyel piac az, ami leginkább a sikert meghozta számukra.
Mondjon bárki bármit a lengyelek jók csali és horgász felszerelés gyártásában, és ezt már nem ők mondják, hanem a piac.

Legyünk hát jó barátok, és vegyük a lengyel műcsalikat is, akár Bem apó emlékének áldozva!

Az említett néhány cég csak egy része, azoknak akik gyártással is foglalkoznak Lengyelországban.

Ahol egy ötlet beindul ott aztán gomba mód szaporodnak a másolók, és az újítók is. Ez a legkevésbé sem baj, (mármint az utóbbi) – mert nincs is jobb mint egy kemény, de korrekt piaci ellenfélnél, mert igazán az sarkalja az embert…

Kívánjuk, hogy Magyarországon is legyen sok-sok sikeres horgászattal foglalkozó cég, akik kemény ellenfeleik egymásnak, korrekt újítók, nem pedig egymás ötleteit lopkodják!