Real Eel

2012. június 28. - Címkék:

Mint rendesen ebben az évben a gyártók már javában dobozolják a jövő évi cuccokat, hogy az utolsó negyedévre minden elkészüljön az új szezon kezdetéig. Már most készülnek a katalógusok, a termékajánlók videók és image képek. Bár még csak ennek az évnek a felénél járunk, de már most volt egy szakkiállítás amin a jövő év felszereléseiből lehetett ízelítőt kapni. Ez a minden évben megrendezésre kerülő szakvásár a EFFTEX.

Főleg európai és kínai gyártók képviseltették magukat, ahogy azt a piac diktálja. Ez a kiállítás nem olyan mint a nálunk megrendezésre kerülők. Ez tényleg szakkiállítás, itt nincsenek bazárok, akciósan megvehető termékek, kiárusítások – ez egy szakmai bemutató.
Mindenki elhozza a lehető legújabb portékáját és újságíróknak, szakembereknek mutogatják, mit tartogatnak a következő évre a cégek. A piaci helyzet fokozódik, ami itthon kicsiben érezhető, az nemzetközi szinten nagyban is megmutatja magát. A gyár óriások menekülőre fogták a dolgot, mert bizony a mozgékony, erős alapokkal és elhivatottsággal rendelkező kis cégek a nyakukat tiporják bizonyos szegmensekben. Mi sem mutatja jobban, mit hogy a legnagyobb japán gyártók igen szortírozták az egyébként teljesen elzárt standjukra igyekvőket. Volt ahol időpontot kellett kérni…. Egy-egy ilyen standon eurómilliókról születnek megállapodások, szerződések alapozódnak meg, forgalmazók és gyártók között.

A Párizsban rendezett kiállításnak magyar vonatkozásai is voltak, de minket most kivételesen nem ez hozott lázba, hanem a Savage Gear újdonsága.
A francia cég mint mindenki igyekszik a maga útját járni, és olyan dolgokkal előrukkolni amihez más nem igazán akar hozzányúlni.
A korábbi években olyan swimbaiteket és soft csalikat dobtak piacra, amik egyedisége érdekessé kívánatossá tették termékeiket. A legismertebb talán a 4play sorozat amiből erre a kiállításra új színek érkeztek és soft változataik is bővültek némileg.
De a legnagyobb attrakciót a nagy és hosszú csalik adták, amit korábban a Alien Eel képviselt.
Az idei évben azonban egy igazi ultra realisztikus angolnát dobtak piacra, ami vitte is a pálmát.
A szakmai elismerés, amit a legjobb új kiállítási termékként kapott meg mutatja, hogy a bennfentesek érdeklődését is felkeltette a csali.

Az Alien Eel sem volt kicsi, de a méretek tovább növekedtek, és míg elődje inkább csak a fantázia szüleménye volt, ez megszólalásig hasonlít egy angolnához. A harcsa és csuka horgászoknak szánt plasztik csali elsőre óriásinak tűnik, de ha azt nézzük mire is horgászunk vele akkor megértjük a növekedés mértékét. Itthon a nagy csalik nem igazán terjedtek
el. Sokkal közkedveltebbek az apró inkább ivadék halakat utánzó csalik, mint a növendék vagy akár a kifejlett táplálék halak utánzatai. Az északi vizeken közkedvelt bitang méretű mű csalikat itthon szinte kinevetik, az üzletekben nem igazán tartják, kicsi rá a kereslet. Ennek oka, hogy leginkább a kisebb egyedekkel kell megelégedni főleg a szabad vizekben, hisz igazán nagy és öreg csukákat és harcsákat ritkán találni amikre ezekkel lehetne vadászni.

Ennek ellenére mi szeretjük őket, mert bár a fogási szám velük jóval alacsonyabb mint kistestvéreikkel, de ha bejön akkor van mivel fotózkodni az biztos.

De térjünk vissza az angolnához. Három méretben készül 20-30-40cm-es változatban, és öt színben.

A piacra kerülésének pontos megjelenését még nem is merjük, mert bár láttunk belőle csak testet, melybe magunk applikáljuk a megfelelő méretű jig fejet, de belső nehezékkel és horoggal szerelt példányokat is látni az elkészült promókban. Valószínűbbnek látszik az utóbbi, de majd meglátjuk. A csali mérete okán nem elég a hagyományos jig horgos megoldás, legalább egy kiegészítő hármas horog ajánlott lesz a biztosabb akadás kedvéért.
A 40cm-es angolnát egyértelműen harcsáknak érdemes felkínálni, és bár táplálkozási szokásai okán az áldozat beszippantásra kerül cakli-pakli, az egy horog nem valószínű, hogy jól ülne és elég lenne a hal megfogásához. Az említett hármast a gyakorlatban nem alá lógatják, hanem fölé igyekeznek rakni. Így egyrészt a csalink háta támaszték az előkén fityegő hármasnak, másrészt nem akadunk el vele. Egy ekkora csalinak súlya van amit azért el is kell dobni, de ez nem okozhat gondot egy olyan bottal, amivel amúgy is harcsára akarunk horgászni. A csali hossza okozhat kellemetlenségeket, mert dobás közben nem tudni pontosan hogyan is viselkedik.

A sima jig horogba is épp úgy elképzelhető hogy felakad a farok rész, hogy a plusz hármasról ne is beszéljünk. A terjedelmes farok úszás közben gyönyörűen mozog, talán kicsit túlságosan is nagyon. Már ha utánzó csaliról van szó, akkor az úszás intenzitásának is realisztikusnak kéne lennie, és az angolna ennyire nem vergődik úszás közben

A nagyobb amplitúdójú mozgásnak talán jelentése van a tervezők szerint, de igazából a látvány szép majd elválik csalogató hatása élesben. Ami némileg szemet szúr az a viszonylag merev fej és a közvetlen hozzá tartozó test. A csodásan libegő farokrész egy gyakorlatilag mozdulatlan felső testhez kapcsolódik. Igaz a horog úgy is kimerevíti a testet, de kicsivel több mozgás szabadság beleférhetett volna. A tartósságáról nincsenek információk ahogyan az árát sem reklámozzák még.

Mivel a szakma díjazta, ezért biztosan nem lesz olcsó. Hazai forgalmazásában nem bízunk, bár nem elképzelhetetlen. Az biztos, hogy ki akarjuk próbálni, így beszerezzük még akkor is, ha a világ túlsó feléről is kell rendelni.

A gyakorlat majd igazolja vagy cáfolja a csali létjogosultságát, de egy biztos a francia fiúk Facebook oldalán az utóbbi időben szinte csak ezt nyomják, nem is csoda, mert kell a hír verés az újdonságnak, ami merész szép és reméljük jó is lesz.

Facebook
Twitter