Rig-rig

2012. augusztus 28. - Címkék:

Már jócskán benne jártunk az őszbe amikor, beütött a bomba a sügér-horgászok tengeren túli versenysorozata alatt. Paul Elisa és az Alabama rig nagyot szólt. Azóta sok minden történt és igazából semmi. Az ötletet és a terveket felvásárolta egy multi és levédve gyártja azóta is. Arról nincsenek információink, hogy Európába került-e egyáltalán jelentős mennyiségben belőle, de nem valószínű. Amekkora volt a felhajtás és amekkora problémát csináltak ebből a fejlesztésből, ahhoz képest nagy csend. Nem az a vihar előtti csend, hanem az a kicsit kínos, kicsit kellemetlen csendesség.
Persze a szerkezetet töretlenül használják már ahol lehet, mert az eredeti tervek szerint öt ágú riget sok államban tilos használni, ahogyan egyébként nálunk is az lenne. Ha lenne belőle, de hála istennek nincs…

Nem azért, mert nem lenne ötletes szerkezet, hanem azért mert ez is csak egy eszköz lenne az etikátlan horgászathoz amiből itthon van elég nem kell ötletekkel táplálni.
Szóval minden folyik a maga medrében és egyre kevesebb morgolódást lehet hallani, amiből az elején nagyon nagyon sok volt.
Közben a levédett terveket hogy hogy nem némi módosítás után más gyártók is piacra dobták, igaz a maguk innovatív módosításaikkal.
Persze maga a rig akkor sem volt világ újdonság, mert a tengereken már nagyon régóta használják csak némileg más formában, főleg azért mert ott nincs megkötés a horgok számát tekintve. Ezt finomítva lett az Alabama, és most már vagy egy tucat néven fut különböző formákban.

Az egyik ilyen a Gambler Lures által forgalmazott Doc’s Evolution röviden D-Rig.

Ez azért már egy kifinomultabbnak tűnő darab. Itt nem rettent meg a majd féltucat csaliból álló ernyő. Ez három plasztik csali cipelésére formálták át. Közel nem akkora a dobó súly és minden ízében finomabbnak látszik, bár ez csak a látszat. A szerkezetet erősnek és terhelhetőnek írják le ami kell is, hisz a legoptimálisabb esetben akár egyszerre három halra is számíthatunk a horgok végén. Ez elég elborultnak kijelentésnek tűnhet, de nem lehetetlen – hisz több fénykép és videó is készült amin riggel két-három halat fognak egyszerre, ami azért elrettentő, de nagy királyság is lehet.

A műcsalik egy mozdulattal cserélhetők, hiszen csak egy kellően masszív karabinert kell kioldani és máris mehet rá akár egy másik fajta csali. Ezt a fajta ernyőt megspékelték még egy kis csillogással, amit a középső halfej imitáció elé helyeztek két-két lapocskával ami a Spinnerbaitekről köszön vissza.
Négy fajta vásárolható meg belőle 15 dolláros áron, ami azért a megfizethető ár érte, bár nem hiszem, hogy tömeges igény támadna rá. Ennek következménye, hogy itthon boltban nem, legfeljebb netről rendelve lehet majd hozzájutni.
Itt az ideje beszerezni egyet, hogy megnézzük, milyen is valós körülmények között – igazi akció közben.