Sósvizi horgászat a szomszédban!

2012. március 11. - Címkék:

Amikor sósvizi horgászatról hall az ember, valamiért elsősorban az óceánok, és mondjuk a Florida Key West ugrik be először. Pedig ennek nem kéne így lennie.
Példaként ott vannak a feneketlen skandináv fjordok, a maguk mélytengeri horgászatával, és gigantikus lapos halaival, de egy délelőtti autóútnyira van tőlünk a horvát tengerpart is.
A nyaralás kapcsán egyből felmerül, hogy legalább egyszer-egyszer lecseréljük a Balatont a tengerpartra, de a horgászat kapcsán már nem vagyunk ennyire rugalmasak.
Szép fogásokat ígér a köves, kavicsos part, hogy a nyílt vízről már ne is beszéljünk.
A feltételek adottak, olyannyira, hogy még a Horvát Minisztériumi államaparát is a horgászok kedvét keresi azzal, hogy elektronikus hobbihorgász engedélyt készített.
Haladván a korral, és felmérve az igényeket, ez év júliusától kényelmesen, otthonról tudunk engedélyt vásárolni az általunk kiválasztott időszakra.

Online horgászengedély vásárlás-
http://www.mps.hr/ribarstvo/

Természetesen a nagyobb tengerparti városokban lévő utazási irodákban, sporthorgászati egyesületeknél és jachtkikötőkben továbbra is válthatunk ki jegyeket, hiszen ez csak egy alternatíva azoknak, akik nincsenek oda a helyszíni keresgélésért, vagy akik szeretik előre elintézni az efféle ügyeket. Mivel elektronikus úton igényeltük, így online is jutunk hozzá a hivatalos papírhoz. A megadott email címre PDF dokumentumként érkezik meg az engedély, amit kinyomtatva természetesen magaddal kell vinni! Minden ellenőrzéskor az azonosítási szám (license serial number) alapján tudni fogják, hogy te előrelátóan még otthonról váltottad meg jegyedet, mely a hobbi horgászatra jogosít fel.

Egyébként többféle horgász engedély közül is lehet választani Horvátországban, attól függően döntsünk, hogy mire, és hogyan szeretnénk horgászni. Például az egyik legnemesebb halfajra, a tonhalra, külön engedélyt kell váltani. Ami nem is csoda, hisz egyre veszélyeztetettebb az ipari méretű túlhalászás okán az egész világon, így térségében is.

A térség vizeinek legnagyobbra növő halfajáról beszélünk, amit nem könnyű megakasztani,
minden kétséget kizáróan, óriási élmény kifogni.
Persze a sósvizi horgászat egy cseppet sem veszélytelen. Ezért szigorúan veszik a vízen való horgászatot.

Mindenképpen ajánlatos vezetőt fogadni, igaz, hogy fizetni kell a szolgáltatásaiért, de ennek sok előnye van:

  • Egyrészt ugye van hajója, ami nagy előny ha vízre akarunk szállni.
  • Ismeri a környéket, tudja melyik halat hol, és mikor kell keresni.
  • Gondoskodik a felszerelésről is, hiszen elég kevesen tartanak Magyarországon tonhal hoz szokott szerelést.

Az Adriában több olyan halfaj is él, amivel jobb óvatosnak lenni, mert mérgezőek is lehetnek, ami tönkreteheti az egész kirándulásunkat…
Összességében ezek azért már olyan tényezők, ami a pontyos bányatavakhoz szokott, kemény vállú magyar horgászokat is…. (térdre kényszeríti)

További információ:
Horvát Idegenforgalmi Közösség