Szabályozott szabályok

2012. február 26. - Címkék:

“A Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. megalkotta a 2012-es évre érvényes, új Balatoni Horgászrendjét, amely a korábbiakhoz képest jelentős változásokat tartalmaz. Ilyen többek között a régi általános tilalom részleges visszahozása, amely április 1 és 30. között a nyíltvízi horgászat tiltásával a Balaton süllőállományát hivatott védeni. Úgy véljük, az új horgász rend betartása egyetlen tisztességes horgász számára sem okoz majd problémát, mindamellett kérünk mindenkit, hogy ismerje meg az új rendelkezés magyarázatát, amely azonban csupán tömörített, nem minden részletre kiterjedő változata az új horgászrendnek.”

Ezekkel a sorokkal indul neki a 2012-es évnek a Nonprofit Zrt.

Ennek vélhetően megint integetős visszhangja lesz, mint minden szabály módosításnak. Nem azért mert rossz, hanem mert miért ne!
Alapvetően minek is kellenek szabályok, sokan már ezt is felvetik. Kellenek mert valamihez igazodni kell, ha nem akarjuk teljesen kiirtani a vizek hal állományát. Bár nagyon sokan dolgozunk azon, hogy minél több kifogott hal vissza is kerüljön a vízbe, azért ez az ország még sok mindenben gyerek cipőben jár vagy inkább még csak négykézláb mászik.
Sok év és sok horgászott óra után nyugodtan kijelenthetem, hogy a horgászok egy része sumák.
Egy-egy fogással alkalomszerűen sokan simlizik, de legrosszabb, hogy van aki szinte ebből él. Kérdezem én kit korlátoznak igazán a szabályok?
A sport horgászt, aki emberségből és a természet szeretete okán úgy is kíméletesen bánik a hallal, és vissza is engedi azt, vagy azt aki üzletszerűen rabsickodásból él? Természetesen a tisztességes sport horgász tökeit szorongatják megint.
A szabályok megalkotásánál véleményem szerint abból indulnak ki, hogy minden horgász sumákol. Így rögtön arra kell gondolni, hogy a fejlődő technikák, az újszerű gondolkodás, csak kárt okozhat a tónak, és persze a Zrt-nek!

A 28. pont
– Tilos a behordás vagy más eszközzel történő bejuttatás (pl: etetőhajó), a csalit csak dobással lehet eljuttatni a meghorgászni kívánt területre.

Miért is? …tehetnék fel a bojlis horgászok a kérdést, de máris jön rá csuklóból a válasz: hal lopás.
Ugyanis, ma Magyarországon a kapitális halak lopása is üzlet. Már nem éri meg kilóra eladni a pontyot a vendéglősöknek, sokkal nagyobb bolt élve elpasszolni valamilyen magán tónak. Sokan fizetnek érte jó pénzt, ha egy-egy méretes hallal állít be valaki.

Ami azért megint kétélű dolog, mert a magán tóban legalább életben marad szegény ponty, míg a Balatonban hagyva előbb utóbb rántott hal, vagy halászlé lesz belőle az biztos.

Ennek a szabály módosításnak köszönhetően a becsületes bojlisok még inkább a magán tavakra szorulnak vissza, ami még inkább növeli a keresletet a nagy halakra, kvázi még nagyobb üzlet lesz nagy halat lopni.
Mutasson nekem valaki egy olyan horgászt, aki a déli partról (partról nem mólóról) olyan távolságra dob, amire aztán jónak is mondható bojlizni…

Lopni, becstelenül horgászni egyszerűen jó bolt. Hiába hozzák meg a szabályokat, ha nincs aki betartsa, és nincs aki betartassa. Elkobzás, néhány tízezres büntetés nem állítja meg azokat akik egy éjszaka képesek 100.000 Ft értékű halat is összeszedni.
Bár nem is olyan régen született már precedens értékű bírói ítélet, amiben két jól szituált urat ítéltek letöltendő börtönre, mert vermelő harcsákat gereblyéztek ki nagy mennyiségben..
JÓ KEZDET!

De ez egyedi eset, és még mindig ott vannak azok, akiknél a 27 cm az már 30-nak is elmegy, mert ők meg nap mint nap kárt okoznak.
A szemlélettel van a baj és a gondolkodással. Egy koros, megrögzött halpaprikás rajongó bácsit senki nem fog tudni meggyőzni arról, hogy ne vigye el a maga halát, ha 30-50 éve rendszeresen hazahordja, ha 28, ha 30 centi. És bizony sokan vannak úgy vele, hogy egy hal nem hal, van ott még elég. Hát az a nagy helyzet, hogy ez nem így van. Míg húsz-harminc évvel ezelőtt szinte mindenki foghatott akár úszóval nád mellett, akár fenéken is méretes nemes halat, mostanra mutatvány számba megy egy-egy szép hal a mólokon.

Óvni védeni kell a halakat, és a tavat, amit a Nonprofit Zrt is hangsúlyoz, nem véletlenül. Bár nevében nonprofit, azért a hálóikba akadt hal csak piacra kerül, és végeredmény csak az, hogy forint gurul a kasszába.
Azért az is furcsa, hogy egy olyan gazdasági szervezet hozza meg a horgászatról szóló szabályokat, aki maga abban érdekelt, hogy minél több hal kerüljön a halászok és ne a horgászok hálójába.
Minden szentnek maga felé hajlik a keze, főleg ha az anyagi előnyöket hozhat. És hoz is, mert ha nem más, az állam támogatja a tevékenységüket, mégpedig nem kevés adó forintokból befolyó pénzekkel.

A halászok és a horgászok már hosszú évek óta torzsalkodnak egymással, nem véletlenül.
Ez a barátinak nem éppen mondható kapcsolat, az utóbbi években,vagy inkább évtizedben még inkább elmérgesedett. A horgászok állítják, hogy a halászok miatt nincs hal a tóban, és persze fordítva.
Mindenkinek igaza van, és még sincs!

Évek óta szorgalmazzák tömörülések, egyesületek és magánszemélyek, de leginkább horgászok, hogy szüntessék meg végleg a tavon a halászatot, de valahogy ezt nem sikerül elérni eddig, és szerintem soha nem is fog összejönni.
Pedig a Balaton minden szempontból csodás és egyedi víz, nem csak nekünk, de egész Európának is. Azért ha kicsit is kitekintünk a világba az akta kupacokon túl, azért csodákat látni ám. Világszerte azok a vizek, amelyek előtérbe helyezték a horgászokat igen vastagon kaszálnak. Ott az Ebro, a Po, vagy a Rainbow, Radula, és megannyi víz, amelyek a pecásokból élnek, és nem rosszul.
Gondoljunk csak bele milyen víz lehetne a Balatonból, ha nem lehalásznák le…milyen halak lennének benne, ha nem ellopnák őket, hanem belehordanák… és nem utolsó sorban milyen horgász turizmus lenne itt egész évben, ha nem fojtanák meg őket a szabályok.

Igazából egy jó grafit ceruza, némi papír, meg egy kis nagyvilági értelem elég lenne ahhoz, hogy kiderüljön mi hány méter. A matematika egyetemes nyelve azonnal megmondaná ki mennyit keres, és ki mennyit fizet, és ki kit tart el a Balatonon. Hosszútávon melyik a fenntartható, és melyik a deficites tevékenység.
Ez volna ám a szép jövő… de maradjunk a realitásnál.
A halászok állítják, hogy ők csak a tó fenntarthatóságáért dolgoznak, míg a horgászok pont az ellenkezőjéről vannak meggyőződve.
Igazságtevő pedig nincs. Az állam minden évben leteszi voksát azzal, hogy finanszírozással segít egy olyan halászati rendszert, ami nem a legkorszerűbb, és amivel a horgászokat alá rendeli egy olyan társaságnak, aminek azért vannak önös érdekei. A halászok, és a Zrt. védelmére legyen mondva, próbál jó döntéseket hozni, és próbál egyességre jutni a pecásokkal, de velünk sem egyszerű.

A horgászok is igen sokfélék. Vannak akiknek csak a fogás számít és vannak akiknek csak a hús.
Tételezzük fel, hogy a Zrt. levonul a vízről… vajon kinek az érdekei kerülnének előtérbe?
A horgászok nagy része szereti a halat elvinni, de fizetni nem szeret érte.

A sport horgászok nem sarcolják a vizet, de fizetniük kell a szórakozásukért, épp annyit mint azoknak, akik a halat kiviszik a Balatonból…és akkor még nem is beszéltünk a többi érdek csoportról, akiket ez érintene… Szobáztatók, szállodások, éttermek stb… stb…

Ha figyelmesek vagyunk láthatjuk, hogy a szabályok tényleg a halak védelmét szolgálják. És bárki mondjon bármit, az jó! Már csak abban kell reménykedni, hogy az a hal ami a szabályozás okán a vízben marad az valóban a Balatonban fog maradni, és sem halász, sem hal tolvaj nem gazdagszik majd belőle.


Balatoni horgászrend

1. A Balatonon és vízrendszerén – a területi engedélyeken feltüntetett vízterületeken – csak érvényes állami horgászjeggyel és területi engedéllyel szabad horgászni.

2. A horgászat megkezdése előtt meg kell ismerni, és a horgászat során be kell tartani a helyi horgászrendet.

3. A horgász, a horgászat ellenőrzésére jogosult személy (rendőrség, halászati hatóság, halőr, mezőőr, természetvédelmi őr), felszólítására köteles a horgászatra jogosító iratait, fogási naplóját, személyazonosító okmányát felmutatni, illetve járműve átvizsgálását biztosítani.

4. Március 1. – március 31. közötti időben ragadozó halakra horgászni TILOS!

5. Április 1. – április 30. közötti időben csak partról lehet horgászni. Ebben az időszakban vízijárműről (vitorlás, csónak, stb.), fürdőeszközről, illetve parti bejáróval nem rendelkező víziállásról (stégről) horgászni TILOS!

6. Október 15. – március 31. közötti időben a vermelő halállomány védelme érdekében halradar használata TILOS!

7. Október 15. – március 31. közötti időben vízijárműről (vitorlás, csónak, stb.) csak 04-22 óráig lehet horgászni, az éjszakai horgászat TILOS! A parti horgászatot e korlátozás nem érinti.

8. A felnőtt horgász naponta legfeljebb 5 db méretkorlátozással védett halat foghat, ebből legfeljebb 3 db tartozhat egy fajhoz, de egy fajból sem foghat összesen 10 kiló feletti mennyiséget. Ha egy hallal átlépi a 10 kilós határt, megtarthatja, de arra a halfajra aznapra be kell fejeznie a horgászatot. A méretkorlátozással nem védett halakból naponta 10 kg-ot foghat.

9. Az ifjúsági horgász naponta legfeljebb 3 db méretkorlátozással védett halat foghat, ebből legfeljebb 2 db tartozhat egy fajhoz, de egy fajból sem foghat összesen 10 kiló feletti mennyiséget. Ha egy hallal átlépi a 10 kilós határt, megtarthatja, de arra a halfajra aznapra be kell fejeznie a horgászatot. A méretkorlátozással nem védett halakból naponta 5 kg-ot foghat.

10. A gyermek horgász méretkorlátozással védett halat nem foghat, a méretkorlátozással nem védett halakból naponta 3 kg-ot foghat.

11. 24 órás jeggyel összesen a törvény által egy napra meghatározott darabszám fogható!

12. 72 órás jeggyel összesen a törvény által három napra meghatározott darabszám fogható!

13. A Kis-Balatonon naponta egy db méretkorlátozással védett ragadozó hal fogható.

14. A felnőtt horgász egy időben két horgászbottal, botonként maximum három horoggal horgászhat.

15. Az ifjúsági horgász egy időben egy horgászbottal, azon maximum két horoggal horgászhat.

16. A gyermek horgász egy időben egy horgászbottal, egy horoggal és kizárólag úszós felszereléssel horgászhat.

17. A Balatonon kizárólag a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. által kiadott fogási napló érvényes, a kifogott halakat ebbe kell beírni.

18. A horgászat megkezdésekor a horgász köteles megjelölni a fogási naplóban az adott napot. Vízijárművel (vitorlás, csónak, stb.) az indulás számít a horgászat megkezdésének, ekkor kell bejelölni a napot.

19. A méretkorlátozással védett halakat a fogási naplóba a fogást követően azonnal be kell írni. A többi halat (garda, egyéb halfajok) a horgászat befejezése után, de a vízpart elhagyása előtt kell beírni a fogási naplóba.

20. A fogási naplóban jelezni kell a méretkorlátozással védett halak fogásának időpontját (dátum, óra, perc).

21. A fogási naplóban a fogás helyét vezetni kell, a Balaton esetében azt a települést kell megjelölni, amelynek partszakaszán a horgász horgászik, nyíltvízi (vízijárműről történő pl: vitorlás, csónak, stb.) horgászat esetén azt a települést, ahol van a kikötő, amelyből indult.

22. Azt a kifogott halat, amely valamely korlátozás miatt visszabocsátandó a vízbe, kíméletesen és azonnal vissza kell engedni, akkor is, ha sérült vagy esetleg elpusztult.

23. Tilos a megfogott halak kínzása. A kifogott halakat a horgászhely elhagyásáig élve kell tartani, vagy azonnal meg kell ölni.

24. A szabályosan kifogott és elvinni kívánt, méretkorlátozással védett halat a horgász még a vízparton köteles gyorsan és kíméletesen megölni, az élő hal szállítása TILOS!

25. A kifogott és szákba, pányvára, bilincsre helyezett halat kicserélni, később visszaengedni tilos. A visszaengedni kívánt halat a fogást követően a legrövidebb időn belül el kell engedni.

26. A horgászzsákmány eladása, gazdasági jellegű cseréje SZIGORÚAN TILOS!

27. A horgászzsákmányt a horgász a vízparton nem ajándékozhatja el!

28. Tilos a behordás vagy más eszközzel történő bejuttatás (pl: etetőhajó), a csalit csak dobással lehet eljuttatni a meghorgászni kívánt területre.

29. A haltelepítési pontokon elrendelt eseti időszakos tilalmak betartása kötelező.

30. Horgászat közben a horgászhelyet elhagyni, a bevetett horgászbotokat őrizetlenül hagyni, illetve felügyeletüket másra bízni tilos.

31. Szigorúan tilos az un. gereblyéző horgászmódszer és minden olyan módszer alkalmazása, amely során a horgot kívülről akasztják a hal testébe.

32. A kívülről akadt halat megtartani TILOS!

33. Éjszaka és korlátozott látási viszonyok között a horgászhely kivilágítása kötelező.

34. Az őshonos halállomány védelme miatt razbórát, ezüstkárászt a Balatonba engedni, azzal csalizni SZIGORÚAN TILOS!

35. Tilos a vízi és vízparti növényzet csonkítása, kiirtása, a partvédelmet szolgáló építmények megbontása, károsítása.

36. Szennyezett, szemetes horgászhelyen a horgászatot megkezdeni, vagy folytatni tilos. A horgászat befejezése után a horgászhelyet tisztán kell elhagyni.

37. A Balatonon a halak nagy tápanyagtartalmú és nagy mennyiségű szoktató beetetéseTILOS.

A horgászrend 2012. január 1-én lépett hatályba.

Fotók: sxc.hu