Szemrevalók

2012. március 26. - Címkék:

Az annyira várt jó idő most mindenkit kihajt a vízpartra, és bizony a néhány hónapnyi kényszer pihenő alatt könnyen elfeledkezünk olyan fontos dolgokról, mint a védelem, védelem a nap ellen! A sugárzás kapcsán mindenkinek a faktorok és a kókusz illatú ragacsos napkencék ugranak be.

Ami nem baj, mert arra is érdemes figyelni hisz hamar pecsenyésedik a bőr a téli dunsztolás után.
Legyinteni nem érdemes, mondván gyerek korom óta napozok egész nap, nekem nem árt….
Ne feledjétek csak a saját kárán tanul az ember és a melanoma, a bőrrák nem az amivel érdemes kísérletezni.

Ennek kapcsán nézzük egy kicsit más szemmel a védelmet és koncentráljunk…
Keressük nézzük, a vizet és a halat, meredten bámuljuk az úszót vagy a kapásjelzőt szuggeráljuk, közben egy nagyon fontos szervünket védelméről feledkezünk meg, ez pedig a szemünk.

A Facebookon van egy véget nem érő szappanoperánk a “hármas” kalandjairól és történeteiről.
Talán a “legszebb” volt az amikor a horgász a saját retináját akasztotta meg, ami egy cseppet sem vicces, főleg hogy egy hármas horogról volt szó.

Tehát a védelem kettős. Egy rész a szemet védenünk kell a fizikai sérülésektől, másrészt a fény kár okozásától. Talán már mindenki járt úgy, hogy megdörzsölte a szemét figyelmetlenségből csontis, etetőanyagos kézzel, vagy a hal verte arcon egy kis saras trutyival, nem jó érzés. Ezt elkerülendő, érdemes szemüveget hordani a
pecához. Szinte minden nagyobb, valamit is magára adó pecás cég gyárt már kimondottan horgászathoz szemüvegeket.

Mi most alternatívát kerestünk, és találtunk is. Nem az aluljárós állványról árulók irányába indultunk, hanem pont ellenkezőleg. Olyan szemüveget kerestünk, amit ha megvesz az ember, akkor a szem védelmére remélhetőleg nem lesz gondja, akár évekig.

Így találtuk meg a Oakley kínálatát. Az 1975-ben alakult kaliforniai vállalkozás talán az egyik legismertebb sportszemüveket gyártó cégek egyike. Ellátják a sízőket, motorosokat, bringásokat is szemüvegekkel, de ők adják az amerikai hadsereg különleges erőinek is a szemüvegeket, és a rendőrük, tűzoltók is munka eszközként hordják az USA-ban. Az évek alatt olyan technológiakat alakítottak ki, ami csak az Oakleyra jellemzőek.

Elsődleges szempont a funkció, így a dizájn az csak ajándék. Minden sport modell dioptriázható, cserélhető lencsés, külön tartozékként cserelencsék választhatóak akár polarizált vagy fényre sötétedő színekben.
A polarizált lencsék melyek a horgászathoz is kellenek, az iparban elfogadott ragasztásos „szendvics” felépítés helyett úgynevezett túlnyomásos öntvényezéssel készülnek, így a szokásos 5 helyett
csak egy rétegből állnak, minimalizálva a torzítást és vastagságot. Ennek gyakorlati előnyei vannak, még pedig az, hogy azt látjuk és úgy, ahogy az ott van. A rossz lencsék apró torzításai szinte érzékelhetetlenek elsőre, csak azt vesszük észre, hogy a nap végére elfárad, sajog, könnyezik a szemünk.

Költséges dolog Oakleyval a szemünk ilyetén módon történő védelme, de mire áldozzon az ember, ha nem a szem világának megőrzésére.

A szemüvegekben egyébként nem nagyon van kompromisszum, vagy jót vegyen az ember vagy semmilyet. Az a legrosszabb, ha valami gagyival álltatjuk magunkat, jó lesz az, mondván sötét benne a világ. Azok a szemüveg lencsék, amik nem kapnak megfelelő bevonatokat, például minőségi UV védelmet, csak elszínezik a látképet, na azt ne!

Feltéve becsapjuk a szemünket, és a pupillát tágulásra kényszerítjük, aminek a hatására szemünk szépen fokozatosan, de szó szerint kiég! Ami nem hangzik valami jól, főleg hogy a horgászat egy vizuális sport.

A napszemüvegeket rengetegen gyártanak, akár 10 ezer forinttól már lehet kapni jót, csak körültekintőnek kell lenni a vásárlásnál. Én jártam már, úgy hogy neves pergető márkás szemüveget vettem, mondván az tuti jó lesz.
Hosszútávon kényelmetlen, rendszeresen kipattan az egyik lencséje, és ott süt be rajta nap, ahol nem kéne. Piperkőc dolognak tartottam, hogy nézegessem magam a tükörben, vagy hogy hosszú ideig próbálgassam a szemrevalót, így bíztam a márkában és a külcsínben, de nem kellett volna…

Most van egy viszonylag drága, kényelmetlen és rossz szemüvegem, amit ha lehet inkább otthon hagyok, mert csak a baj van vele. Ebben az a nehéz, hogy mindenkinek más a jó, mindenkinek más passzol az egyéniségéhez és az arcszerkezetéhez.
Nem érdemes kutyafuttában csak úgy venni egyet, hogy letudjuk.

Én tanultam a tavalyi hibámból, idén másképp teszek, másképp veszek újat!