Tudatos fajirtás

2012. április 27. - Címkék:

Évek óta tart a vita, hogy mi történjen azokkal a vizekkel, ahol a szürke harcsa nagy léptékben elszaporodott. Olaszországban már léptek, méghozzá drasztikusan! Az állatvédők és a horgászok véleményét figyelmen kívül hagyva irtani kezdték a szürkéket. Szisztematikusan, fészekről fészekre járva elektromos sokkolóval kábítják, majd a búvárok szigonyos módszerét használva minden harcsát elpusztítanak mérettől függetlenül. A végeredmény siralmas és elborzasztó! A vízparton konténerek sorakoznak, amik átlőtt vagy sokkolva agonizáló halakkal van tele.

Annak fényében hozták meg ezt a döntést, hogy az ökológiai katasztrófát szeretnék elkerülni, amit a harcsa ilyen mértékű jelenléte okoz. Tudományos vizsgálatokra hivatkozva bizonyították igazukat, így a bajuszosokra bizonyos folyókon, csatornákon, tavakon már kimondták a halálos ítéletet. Más fajok megtartása és az ökológiai rend helyreállítása a cél, amiért egyébként maga az emberi tevékenység felelős.

“Radikális mértékben kell csökkenteni a harcsák számát, hogy a vizek természetes halállománya ismét regenerálódni tudjon.”

Egyes számítások szerint egy a szürke harcsa naponta súlyának a 10%-át fogyasztja el más halfajokból. Ennek következtében a csuka és a ponty állomány annyira megcsappant, hogy beavatkozás nélkül néhány éven belül az említett vizekből eltűnne-e két faj, és a többi is követné a harcsák falánksága okán.

A kannibalizmusra is hajlamos bajuszosnak nincs maradása. Állatvédő szervezetek jogorvoslati lehetőségükkel élve próbálják leállítani a folyamatot, de eddig eredménytelenül.

Az első kampányszerű irtás eredménye több mint fél tonna elpusztított apró harcsa. De a dolog pikantériája, hogy egy búvár (becsült súly) rekord halat is szigonyára tűzött, ami méretét tekintve rekord is lehetett volna, ha nem kerül konténerbe. A cél a faj teljes eltüntetése az érintett vizekből.

Bár a felülvizsgálati kérelmet még nem bírálták el, de az irtás folytatódik tovább.

Már készülnek a második tisztogatási akciójukra, amiben szintén búvárokat és elektromos eszközöket fognak igénybe venni. Senki sem örül a döntésnek, de valakinek helyre kell hozni a hibát, amit a harcsák kihasználtak. Szaporodásuk és fejlődésük minden eddiginél jobban felgyorsult, ami meghökkentő adatokat mutat a szakemberek grafikonjain. Mondják – meg kell szüntetni a faj idegen halak jelenlétét, és ezt csak drasztikus módszerekkel lehet elérni.

Úgy látszik a harcsák arany kora kezd leáldozni, mert nem csak Olaszországból lehet ilyen híreket hallani, hanem pletykák indultak el a másik nagy harcsa paradicsomról, a spanyol vizekről is. Ezzel a döntéssel véget vethetnek egy csodás faj tündöklésének, és horgászok százait fosztják majd meg kedvenc szórakozásuktól.
Ez a döntés évek óta a levegőben lógott, mert bár jó dolog óriás harcsákat cserkészni, mégis csak a folyó és a környezet összességét kell nézni, ami azt mondatja, hogy az önkényes folyó lakóknak menniük kell, akár az életük árán is.

Érdekes megállapítás ez, főleg annak fényében, hogy mi egyre többször kapjuk azt a hírt, hogy az olasz vizekben jóval kevesebb a harcsa, mint az elmúlt években. Rendszeresen kijárók, túra szervezők és vezetők is az mondják, már több kell egy szép fogáshoz, mint egy jó felszerelés, ami azért sejtet valamit!

Van olyan folyó szakasz, ahol már ősszel a nagy zabálások idején sem fogtak tisztességes halat, de az idei tavasz sem hozott egyetlen említésre méltó példányt sem… ami azt jelenti, hogy könnyen lehet, hogy nem csak a harcsa a felelős a fajok megcsappanásáért, hisz maga a harcsa is erősen fogyóban lehet…

Még több kép a Facebookon!

A videó “illusztrálja” az eseményeket