Tuning a spezjből

2012. szeptember 29. - Címkék:

Ahogy belépek egy horgászboltba megcsap az a kellemetlen, furcsa, de mégis kedvelt szag, ami a horgászboltok jellegzetességét adja. Van hogy kicsit édesebb, van hogy gyümölcsösebb, de összekeverhetetlen más üzletek szagával. Ahogy belépek egy horgász boltba megcsap az a kellemetlen, furcsa, de mégis kedvelt szag, ami a horgászboltok jellegzetességét adja. Van hogy kicsit édesebb, van hogy gyümölcsösebb, de összekeverhetetlen más üzletek szagával.

“Új szagot” árasztják a különféle műanyagok termékek, míg a csalikból csomagoláson keresztül is ömlenek az illatok – szagok. (az íz és illat tuningok már a boltban teszik a dolgukat.) A véleményünk szerint jócskán túlméretezett érzékszervi orgiát már felesleges fokozni, viszont tuningolni esetleg érdemes.
Nem is gondolnánk mennyi lehetőség rejlik a konyha szekrényben, spejzban, hogy egy élelmiszer üzletről ne is beszéljünk.
Legjobb az a házi tuningban, hogy kis mennyiségben is rendelkezésre áll, és nem kell több kiló etető anyagot tesztelni, hiszen egy marékra valóval is lehet próbálkozni. Az etető anyagokat legnagyobb mértékben magvak, gabonafélék alkotják, és ehhez jönnek még különféle csodaszerek általában.
Alapvetően kétféle csoportba sorolhatjuk a az ízeket és szagokat a horgászat kapcsán. Ez a gyümölcsös, és az érzékeny gyomrúak kedvence, a “büdös” állati fehérje tartalmú borzongatók.
Ezen az elven haladhatunk végig gyakorlatilag az egész konyhán, és amit csak alkalmasnak látszik ki is próbálhatjuk.
Fűszeres doboz maga a csodák tárháza. Szinte mindent ki lehet próbálni, és azokat kombinálni is lehet, de ne essünk túlzásba, mert nem az a lényeg.

A két alap a bors és a paprika:
Bors: fehér, fekete és színes változata, amiből az utolsó különleges fűszeres bukét kölcsönöz mindennek.
Paprika: édes nemes, erős és csípős félékből válogathatunk. Van aki a csilis bojlira esküszik, így ez is beválhat.

Ha fűszereket használunk, érdemes frissen szedettet vagy frissen őröltet adagolni, mert ég és föld a kettő között a különbség…
Kérdezzétek csak meg a feleségektől!

A kömény is nagyon markáns és rejthet magában lehetőségeket, de ott a fokhagyma, aminek igen magas az illóolaj tartalma és semmiképp nem hagynám ki.
Szinte nincs olyan, amiben ne lenne némi fantázia, csak eleinte ne keverjük és ne használjuk nagy mennyiségben. Érdemes kitapasztalni alap ízeket készíteni, amik tetszenek e a halaknak, és aztán azokat lehet bonyolítani kombinálni. Így van ez a többi alapanyagnál is így lépjünk is tovább.
Nyissuk ki a hűtőt mit találunk benne: ha nem hó vége van és nem egy legény lakásról beszélünk, akkor a nem csak a mustár és a majonéz kergetőzik a polcon.
Húsfélék… a jó öreg paraszt kolbász, füstölt szalonna… Miután kanyaríntottunk egy darabot belőle, csak úgy az íze kedvéért, akkor a csalinkat is bolondíthatjuk vele.

A füstös íz és illat eléréséhez minimális mennyiség is elég, a többi jó lesz szendvicsbe.

A húsokat akár nyers állapotukban is fel lehet használni, csak gusztus kérdése. Jellegzetes csali a máj, de gyakorlatilag bármilyen belső szerv alkalmas lehet ízesítésre.
Ezeket minden esetbe daráljuk vagy turmixoljuk le, és az így kapott pépet adagoljuk a csalinkhoz. Ezzel akár dipelni is lehet, de előre szólok, irtózatos szaga lehet néhány óra alatt a napon. Ez viszont csak minket és a horgász társainkat zavarja, a halak egyszerűen szeretik ha valami bomlásnak indul.