Újabb bajnokkal gyarapodott a Greenpeace

2011. október 23. - Címkék:

A németországi Bremerhavenben egy kis ünnepség keretein belül keresztséget kapott az új Rainbow Warrior, a világ első ökohajója, melynek egyértelműen küldetése van, és lesz is.

Felhívást intéztek a Greenpeace-nél, hogy a Földnek egy új harcosra van szüksége, és alig több, mint 17 millió ember közvetett vagy közvetlen segítségének köszönhetően október 14-én végre vízre is bocsájtották a szivárványharcost. Voltak, akik a teljes kormányállást, csavart, horgonyt, térképet, szappantartót vagy a vitorlája egy darabját vették meg, és voltak, akik lélekben segítették a munkát azzal, hogy a Twitteren és a Facebookon álltak ki az ügy mellett, vagy csak feliratkoztak a hírlevelükre e-mailben vagy mobilon.

A két A alakú árboc már messziről elárulja, hogy ez nem közönséges vitorláshajó! Áramvonalas, energiatakarékos ökohajóról van szó, amelynek minden részét szigorú szempontok szerint tervezték meg. A hajótest szilikon alapú festékborításától az FSC-fából készült kabinokon át a fedélzeti újrahasznosító rendszerekig és a biológiai szennyvízkezelésig minden a fenntarthatóság jegyében készült!

Az új Rainbow Warrior III-at elsősorban a nap és a szél hajtja majd, de szükség esetére helyt kapott benne egy takarékos dízel-elektromos meghajtási mód is.

A forradalmi árboctervezés lehetővé teszi a hajó számára, hogy több vitorlát használjon, és mindamellett helyet is biztosít a rádiótoronynak az antennákkal, mely a szokványos navigációs feladatok mellett internetelérést és műholdas kommunikációt is biztosít a hajónak.

Ezen rendszerek segítségével szinte a világ minden pontjáról sugározható videó- és hanganyag, és bármelyik óceánról közzétehetnek egy új blogbejegyzést is. A hajó fel van szerelve szerkesztői szobával, mozival, kampányirodával, két fürge akciócsónakkal, webkamerákkal elöl-hátul, helikopterleszállóval, hozzá tartozó hangárral, továbbá ezen kívül akár harminc embert is el tud szállásolni.

A Rainbow Warrior II ma kórházi hajóként végez segítségnyújtó munkát Indiában.

Kimondottan kampányolási célra épített hajó lett az új Warrior. Az óceánok, az erdők, az éghajlat és a jövő hangja lesz. Legalább 50 éves tervezett élettartamával egy ígéretet testesít meg, hogy a Greenpace-nél sosem adják fel.

A legelső Rainbow Warrior egy rozsdás halászhajó volt, amelyet kézzel kapartak és csiszoltak le, és egy galambot és egy szivárványt festettek rá. A Rainbow Warrior I történelmet írt a bálnák megmentésével, a radioaktív hulladék lerakásának megállításával, illetve a nukleáris fegyverek elleni harccal a Csendesóceántól az Északi-sarkig.

A hajó történelembe vezető útját két tapadóbomba szakította meg 1985-ben, amikor a megrémült párizsi politikusok francia titkosügynököket bíztak meg a hajó elsüllyesztésével Új-Zélandon abban a hiszemben, hogy ez megakadályozza az atomfegyver kísérletek elleni tüntetéseket.

A legénység egyik tagja – Fernando Pereira fényképész – meghalt a támadás során. Az akció kitervelői teljesen elszámították a következményeket, az ellenállás az egész Csendes-óceánon gyorsan fokozódott, növelve a Greenpace elhatározását az újjáépülésre és a visszatérésre.

Egy aucklandi támogatótól származik a kifejezés, amely az ellenállás mottójává vált:

„Egy szivárványt nem lehet elsüllyeszteni.”

Kumi Naidoo, a Greenpeace International ügyvezető igazgatója szerint:
„Az új Rainbow Warrior tökéletes hajó a világunkat sújtó ökológiai, gazdasági és demokratikus válságok viharában való navigálásra. A Rainbow Warrior a rajta utazó nemzetközi legénységgel együtt a világ minden táján szembe fog szállni a környezetvédelmi bűnözőkkel, ki fogja vizsgálni és fel fogja tárni a pusztító tevékenységeket. Ha az építésnél még nem vettél részt a Rainbow Warrior kalandjában, kérlek, szállj a fedélzetre és légy része az útjának. A világnak szüksége van egy újabb harcosra: rád.”

Greenpeace az interneten:
Greenpeace.hu
Facebook
Twitter
YouTube