Újrahasznosítás

2011. november 24. - Címkék:

Sokféle helyről sokfélét olvastam már össze horgászatról, halakról, de valamiért 1990 óta nem jutott el hozzám az az információ, mely szerint a Berkley cég újrahasznosítja a horgászdamilokat.

Minden olyan ország, akinek van tengere, óceánja, vagy nagyobb víz felülete, annak iszonyú gondokat okoznak a horgász zsinórok és a halász hálók. Ezek részben szándékosan ami tilos, esetenként pedig véletlenül kerülnek a vizekbe. A hatalmas halász flották több tíz kilométernyi halász hálóval dolgoznak, amely ha tönkremegy, leszakad akkor az “jó” esetben víz fenekén köt ki, rossz esetben sodródik az áramlatokkal.
Persze a vízi élőlények isszák meg ennek a levét. Beletekerednek, felakadnak rá és el is pusztulnak.

Amúgy ha a fenékre kerülnek a hálók, akkor igen ritkán, de hasznosak is lehetnek, hiszen különféle apró élőlényeknek búvóhelyet, növényeknek pedig telephelyet biztosítanak.

Talán pont innen jött az ötlet a Berkley cégnél, hogy ha már termelik a zsinórokat, akkor valamit tegyenek az újrahasznosításért is. 1990-ben a Természetvédelmi Intézet segítségével létrehoztak egy igen figyelemre méltó, innovatív újrahasznosító programot.

Eddig 9.000.000 mérföldnyi zsinórt ártalmatlanítottak azzal, hogy újrahasznosították. Ez viszonyításképpen annyi, mintha Amerika összes horgászának két tekercs horgász zsinórt adnának, ami nem kevés, és ez a szám napról napra nő!

Kiskereskedők és kishajós halászok több mint 17 ezeren küldték vissza a Berkleyhez feleslegesé vált vagy megmaradt horgász zsinórjaikat.
Az újságok és a rádióállomások felkarolták a kezdeményezést, és ennek is köszönhetően folyamatosan nő azok száma, akik visszajuttatják a felesleges zsinórokat a céghez…

A BoatUS Fundation szintén ezért a célért küzd, az élővilág mellett természetesen a hajók, búvárok épsége is éppoly fontos.
A kályhacsőszerű műanyag tartályt minden vízparton elhelyezik, ebbe kell dobni a felesleges damilt, és folyamatosan gondoskodnak az elszállításról, a rendszer működéséről.

Bár nekünk továbbra is csak a magyar tengerünk van, a jelenséggel senki sem foglalkozik.
A rengeteg parton hagyott szemét mellett a beszaggatott szerelékek, horgok, damilok, és különféle csomagolóanyagok veszélyeztetik az állatokat, szennyezik az élő vizeket!

És hogy mit lehet tenni a használt damillal?
Például otthon teremtő programot indítani a halaknak. Az összegyűjtött monofil damilhoz adnak egy kis orsó dobot, üdítős flakont és még némi műanyag hulladékot és máris kész a bűvös kocka.

Ezt a “kockát” a Természetvédelmi Intézet közreműködésével olyan vizekbe juttatják el, ahol emberi vagy más tevékenység okán megszűntek a halak természetes búvóhelyei. A vízbekerülés után hihetetlen sebességgel telepszik meg ezeken a szerkezeteken az élet, benövik a növények, és hal rajok otthonai, pihenő helyei lesznek.

A Fish Hab mindenkinek elérhető, de főként tó tulajdonosok, horgászok, közösségek számára készülnek. Úgy tervezték, hogy könnyen és gyorsan összeállítható, és egyszerűen és stabilan horgonyozható legyen.

Így lesz egy elgondolásból és felelős ipari viselkedésból és a leszakadt szerelék maradékából a halaknak bújó és ívó hely, nem pedig veszélyes hulladék.