Winter Wels

2012. június 22. - Címkék:

Amíg kis magyar berkekben Koós Ferenc nevét kötik a harcsa horgászatához, addig Európában, legfőképpen Németországban Stefan Seuß személyével forrt össze a hatalmas bajszosok megfogása. Stefan Seuß bongyorkás, szőke karaktere összetéveszthetetlen, ahogyan sárga fekete felszerelése is igen ismert harcsás körökben. Fiatalon kezdte és sok év munkája van abban, hogy szaktekintélyként tartsák számon. Egy átlag horgászhoz képest rengeteg időt tölt vízen, főleg Olaszországban, és az utóbbi években a spanyol Ebrón kamatoztatja a tudását.

A hosszú hetek eredményei önmagukért beszélnek, több száz kiló feletti halat húzott már a csónakjába. A lehetőségei adottak hozzá, hogy tudását filmen is dokumentálja. Ennek eredménye már több harcsás film, köztük olyanok is, amiről korábban már mi magunk is beszámoltunk. A legtöbb film a tavaszi vagy az őszi időszakot dolgozza fel, nem véletlen, hiszen ebben a két időszakban könnyebb a harcsákat megfogni, de ő most a nehezebbik felét fogta meg a munkának.

Új DVD-je a Winter Wels -azaz a Téli harcsák címet kapta, és az elnevezéshez méltón fagyos harcsázásról szól.
Sokan a téli harcsázást rossz szemmel nézik, de mint az a felvételekről is kiderül, ez a tél nem az a tél, ami nekünk elsőre beugrik.
A filmet Spanyolországban forgatták, így szó sincs telelő, fekvő harcsák megakasztásáról. A mediterrán halak egész más ritmusban élik az életüket, így a nálunk jól ismert téli vermelés szinte ismeretlen. Bár jóval nyugodtabban telnek a napjaik az év többi időszakához képest, azért folyamatosan táplálkoznak, ami természetesen meg is látszik rajtuk.

A filmben is több mázsa feletti halat fogtak.. Több módszert is bemutat a DVD, lesz bójás, vertikális és az úsztatós technika is előkerül. A csípős és fagyos, mínusz néhány fokos hideg igen csak próbára teszi a horgászokat, de hát nem mindig a kényelem és a melengető napsütés adja a peca nagy örömeit. Ezt erősíti a film is, ami kimondott ritkaság témájában.
Bár még csak most kezdjük a nyarat, de a felkészülést sosem lehet elég korán kezdeni, így a júniusban debütáló film abszolút aktuális.